Livecast vanuit Pakhuis de Zwijger

Dag van de Stadsrand

Tijdens De Dag van de Stadsrand, een vijf uur durende live uitzending vanuit Pakhuis de Zwijger op 20 november 2020, presenteerden BNA Onderzoek en ARCAM samen met experts en architecten de resultaten van 'Het stadsranden-lab'. In deze ontwerpstudie zijn vijf multidisciplinaire ontwerpteams op zoek gegaan naar nieuwe typologieën voor de stadsranden, met vijf Amsterdamse stadsranden als testcase. In thematische blokken van elk 1 uur werd de toekomst van de stadsrand uiteengezet. Bekijk de livecasts hieronder terug.

In een tijd waarin we bouwen binnen de stad om de landschappen te sparen, is het belangrijk om te kijken naar de randen van onze almaar verdichtende steden. Dan blijkt dat geen rand hetzelfde is. En is het wel een rand? Of juist een zone, een membraan of pulserend gebied? Welke urgente opgaven landen hier? En hoe kunnen we via de stadsrand zowel de stad en het omringende landschap aantrekkelijker maken?

Ter introductie op de vijf ontwerpscenario’s werd het eerste uur afgetrapt door Saskia Aukema (fotograaf en verhalenverteller), Theo Baart (fotograaf en auteur Groot Amsterdam) en Floris Alkemade (Rijksbouwmeester) af met keynotes waarin ze elk vanuit een andere invalshoek de stadsrand beschouwen. Waar de een op zoek ging naar een onzichtbare grens in Amsterdam, verkende de ander hoe groot Amsterdam nu eigenlijk is. Terwijl het college van Rijksadviseurs ook ontwerpend naar (wijken in de) stadsrand ging kijken en onderzocht hoe de verschillende urgente opgaven de doorontwikkeling van de stadsrand een zetje kunnen geven.