Informatiebijeenkomst nieuwe ontwerpstudie ‘Ontwerpkracht voor bedrijventerreinen’

De energietransitie als opstap naar meer ruimtelijke kwaliteit

22 januari 2019

BNA Onderzoek roept jonge architectenbureaus op mee te werken aan een ontwerp-pilot op bedrijventerrein Hoorn80 (gemeente Hoorn); om in een workshopweek van 5 dagen mee te denken over de bouwkundige en stedenbouwkundige inbedding van verschillende energiemaatregelen. Met als ambitie een terrein dat alleen duurzame energie gebruikt.

Toekomstbeelden voor duurzame bedrijventerreinen
Ook de Nederlandse bedrijventerreinen moeten van het gas af. Hoe dit technisch kan, wordt momenteel onderzocht in projecten zoals BE+. Maar kunnen we de energetische verduurzamingsslag ook gebruiken om kwaliteit toe te voegen aan een terrein? Kan verduurzaming ook helpen een economisch aantrekkelijkere omgeving voor bedrijven te creëren met een goede verblijfskwaliteit voor de werknemers en bezoekers van het terrein?

In deze studie vertrekken we vanuit de energietransitie. Het bedrijventerrein Hoorn80 dient als voorbeeld om energie positief te worden. In een preconcurrentiële en beleidsluwe setting onderzoeken we hoe slimme koppelingen van energietransitie en ruimtelijke kwaliteit er uit kunnen komen te zien. Daarbij kijken we naar de schaal van de gebouwen, maar ook naar de openbare ruimte, de schaal van het terrein en de verbindingen met de omgeving. De toekomstbeelden die uit deze studie komen, zijn dan ook ter inspiratie voor alle bedrijventerreinen, die aan een duurzame toekomst werken.

Jonge ontwerpteams gezocht
Architecten worden uitgenodigd om zich in multidisciplinaire teams in te schrijven voor deze studie. Deze jonge architecten, niet ouder dan 40 jaar, werken in de workshopweek van 8 tot en met 12 april 2019 op locatie in Hoorn aan toekomstbeelden voor duurzame bedrijventerreinen. De vier teams die worden geselecteerd, ontvangen een onkostenvergoeding.

Lees via deze link meer over de ontwerpstudie, criteria en hoe je een team kunt aanmelden, en zet de informatiebijeenkomst op 15 februari (10:30 – 12:00, Hoorn80) alvast in je agenda.

Meld je hier aan voor de informatiebijeenkomst

 

 

De studie is een gezamenlijk initiatief van BNA Onderzoek, Kortman duurzame gebiedsontwikkeling, gemeente Hoorn en Parkmanagement Hoorn.

Algemeen: Laatste BNA nieuws

Nieuws / 19 apr, 2019

De Stad van de toekomst – Stad maken in tijden van grote transities

De door BNA Onderzoek gecoördineerde ontwerpstudie naar de stad van de toekomst, die een jaar duurde, heeft tien ontwerpvisies voor de vijf grootste steden van Nederland opgeleverd. Deze zijn nu gebundeld in een boek en

De Stad van de toekomst – Stad maken in tijden van grote transities

Nieuws / 18 apr, 2019

Akkoord cao architectenbranche 2019-2021

Begin april is de ledenraadpleging afgerond en op 17 april hebben alle cao-partijen (BNA, FNV, CNV, de Unie) definitief ingestemd met de nieuwe cao 2019-2021 voor de architectenbranche. Voor de cao wordt bij het ministerie

Akkoord cao architectenbranche 2019-2021

Nieuws / 16 apr, 2019

Leve de architectuur, vier de verschillen!

Update:  De discussie over de renovatie van Het Binnenhof zwelt met de dag aan. Adriaan Mout (LEVS Architecten) schreef een prikkelende blog op de Cobouw.nl en BNA-lid Joost Ector sprak er met wijze woorden over

Leve de architectuur, vier de verschillen!

Nieuws / 16 apr, 2019

Concept handvatten voor concrete aanpak circulair bouwen gereed

Drie actieteams van CB’23 (Circulair Bouwen 2023) hebben ieder een concept leidraad opgesteld met handvatten voor de concrete aanpak van circulair bouwen: Actieteam Framework circulair bouwen, Actieteam Paspoorten voor de bouw en Actieteam Meten van

Concept handvatten voor concrete aanpak circulair bouwen gereed

Inloggen op BNA

(Sluiten)