17/3 Deadline inzenden Next Step Program III

Welke stappen neem je als jonge architect?

Nanne de Ru (Powerhouse Company), jurylid Next Step Program 2019 geeft 2 tips

Waar begin je? Wat zijn je ambities? Als jonge architect ligt de toekomst aan je voeten, maar welke stappen ga je zetten? Wil je als jonge architect een vliegende start maken, dan zijn er wat betreft Nanne de Ru twee essentiële dingen waar je op focust.

“Enerzijds moet je bij elk project heel goed afvragen wat voor soort gebouw je wilt maken. Wat interesseert je? Wat zijn je ambities in de architectuur? Wat wil jouw opdrachtgever precies? Dan kom je gelijk bij een ander essentieel punt. Wees je bewust van wie jouw opdrachtgever is. Je moet je goed in hem of haar kunnen verplaatsen. Dat doe je ten eerste door goed te luisteren en te begrijpen wat jouw opdrachtgever echt bedoeld.”

Luisteren
Goed luisteren, brengt niet alleen veel informatie en kennis naar boven, maar je leert volgens Nanne ook herkennen waar precies dat puntje zit waar jij je kwaliteit als ontwerper toe kunt voegen. Zeker als jouw ideeën en die van de opdrachtgever elkaar tegenspreken, is het van essentieel belang dat je dit goed kunt.Nanne: “Ik merk dat jonge architecten hier weinig over leren tijdens hun opleiding, maar een goed gebouw ontstaat dankzij de wisselwerking tussen ontwerper en opdrachtgever. Als je kijkt naar de geschiedenis dan is een goed gebouw altijd gemaakt met een goede opdrachtgever.

Aan de ene kant ben je in alles wat je doet en bouwt, afhankelijk van je opdrachtgever. Maar succesvolle opdrachtgevers worden ook succesvol door jou als ontwerper. Dat doe je door naast praktische en financiële zaken op te lossen, ook een mooi ontwerp te maken. Alles wat zorgt voor succes, daar zorg jij voor.”

Opdrachtgeverschap
Hoe weet je als jonge architect wanneer iets goed opdrachtgeverschap is? Nanne: “Een opdrachtgever moet de architect vinden die bij de specifieke opgave past. Voor het ontwerpen van een goedkoop klein gebouw heb je veel ervaring nodig. Een groot gebouw kun je juist goed overlaten aan een jonge architect, hier kan minder snel iets fout gaan. Het gaat dus niet om de grootte van een project maar om de juiste verhouding tussen ambitie en ervaring.”

Algemeen: Laatste BNA nieuws

di 21 mei 2019

Partner worden

  • Type: cursus
  • Locatie: Amsterdam (ntb)
  • Organisatie: BNA Academie
  • Onderwerp: ONDERNEMEN
Partner worden

di 21 mei 2019

Debat Smart Cities of Domme Steden

  • Type: overig
  • Locatie: OBA Oosterdok, auditorium, Oosterdokskade 143 Amsterdam
  • Organisatie: Academie van Bouwkunst ism Architectuurcentrum Amsterdam
  • Onderwerp: Technologische ontwikkeling
Debat Smart Cities of Domme Steden

Nieuws / 17 mei, 2019

Noord-Zuidlijn is BNA Beste Gebouw van het Jaar 2019

De Noord-Zuidlijn in Amsterdam is verkozen tot het BNA Beste Gebouw van het Jaar 2019. Architect Jan Benthem (Benthem Crouwel Architects) en een vertegenwoordiger van opdrachtgever gemeente Amsterdam, Metro en Tram namen hun prijs – een

Noord-Zuidlijn is BNA Beste Gebouw van het Jaar 2019

Nieuws / 09 mei, 2019

Francesco Veenstra voorgedragen als kandidaat-voorzitter

Francesco Veenstra, mede-oprichter van het Delftse architectenbureau Vakwerk, is door het BNA-Bestuur voorgedragen als kandidaat-voorzitter. Veenstra is opgegroeid en gevormd binnen Meca­noo architecten in Delft, waar hij als ontwerper en later als architect en partner

Francesco Veenstra voorgedragen als kandidaat-voorzitter

Nieuws / 07 mei, 2019

Techblog: De toekomst van architectuur in een digitaal tijdperk

Onze habitat is drastisch aan het veranderen. Niet omdat onze fysieke omgeving een ingrijpende transformatie ondergaat, maar omdat we steeds meer tijd doorbrengen in de digitale wereld en minder in de fysieke. Ondanks dat we

Techblog: De toekomst van architectuur in een digitaal tijdperk

Inloggen op BNA

(Sluiten)