KOMPAS light beschikbaar voor Design Build-opdrachten

Effectief hulpmiddel voor evenwichtige selectieprocedure

12 juli 2017

Geïntegreerde aanbestedingen zijn niet meer weg te denken uit de architectenpraktijk. Helaas verlopen deze procedures niet altijd vlekkeloos. Het KOMPAS light Design Build is nu beschikbaar om een evenwichtige selectieprocedure op te zetten voor Design Build opdrachten. De BNA beveelt dit hulpmiddel van harte aan.

Voorgeschiedenis

KOMPAS light is een initiatief van de lange adem. In 1997 werd op voorspraak van de toenmalig Rijksbouwmeester het Convenant Ontwerpwedstrijden op het gebied van architectuur, stedenbouw, landschap- en interieurarchitectuur vastgesteld. In de context van dit Convenant heeft Architectuur Lokaal de eerste handleiding KOMPAS opgesteld, gericht op Prijsvragen en meervoudige opdrachten. In de jaren daarna is stapsgewijs gewerkt aan verbetering van selectieprocedures door vereenvoudiging en digitalisering daarvan. Zo verschenen KOMPAS light Architectendiensten, KOMPAS light Prijsvragen en KOMPAS light Ontwikkelcompetities. Deze drie digitale handleidingen zijn vorig jaar geactualiseerd als gevolg van de in 2016 gewijzigde Aanbestedingswet. Met de publicatie van de handleiding KOMPAS light Design Build is het kwartet compleet.

Co-creatie

Architectuur Lokaal ontwikkelt de Kompassen in nauwe samenspraak met stakeholders. Dat geldt ook voor het de nieuwste editie van KOMPAS light. De BNA onderschrijft het belang van zorgvuldige en evenwichtige selectieprocedures en is reeds sinds het prille begin betrokken bij de ontwikkeling van de Kompassen. Ook voor het KOMPAS light Design Build heeft zij een inhoudelijke bijdrage geleverd. De BNA staat achter de Kompassen van Architectuur Lokaal en raadt dit hulpmiddel van harte aan.

Meer informatie over KOMPAS light is te vinden op de website van Architectuur Lokaal. Hier kun je ook het nieuwe KOMPAS light Design Build als pdf downloaden of als hardcopy bestellen.

Algemeen: Laatste BNA nieuws

Nieuws / 05 feb, 2019

Architecten willen af van buitensporige aansprakelijkheidsrisico’s

Architecten, ingenieurs, installateurs en softwareleveranciers vechten tegen buitensporige aansprakelijkheidsrisico’s in contracten. ‘De gewoonte is gegroeid om de projectrisico’s zoveel mogelijk op het bordje van adviseurs te leggen. Die kunnen zich hiertegen nauwelijks verzekeren. Een opdracht

Architecten willen af van buitensporige aansprakelijkheidsrisico’s

Nieuws / 29 jan, 2019

Architecten herontwerpen vaker door stijgende bouwkosten

‘Architectenbureaus moeten door de sterk stijgende bouwkosten steeds vaker hun ontwerpen aanpassen’ aldus de BNA in Het Financiële Dagblad. De BNA roept bureaus op hier vooraf goede afspraken over te maken met opdrachtgevers en aannemers.

Architecten herontwerpen vaker door stijgende bouwkosten

Nieuws / 08 jan, 2019

Architecten klaar voor uitvoering klimaatakkoord gebouwde omgeving

Architecten staan klaar voor de uitvoering van het klimaatakkoord voor de gebouwde omgeving. Zij  willen zo ook actief meebouwen aan het bereiken van de Parijs-klimaatdoelen. Partners die zij hierbij nodig hebben zijn bouwfysica adviseurs, installateurs,

Architecten klaar voor uitvoering klimaatakkoord gebouwde omgeving

Nieuws / 04 dec, 2018

Aanbestedingstafel #6

Op 7 november organiseerde de BNA voor de zesde keer een Aanbestedingstafel om samen met architecten, opdrachtgevers en adviseurs mogelijke verbeteringen van de aanbestedingspraktijk te bespreken. Tenderkosten Fred Schoorl attendeert de aanwezigen op de Handreiking

Aanbestedingstafel #6

Inloggen op BNA

(Sluiten)