Nathalie de Vries bij Kamercommissie over aardbevingen Groningen

19 december 2017

Voorzitter Nathalie de Vries was op maandag 4 december uitgenodigd bij het eerste bezoek aan Groningen van de nieuwe Kamercommissie voor Economische Zaken en Klimaat. Ze vertolkte daar opnieuw de bevindingen en visie van de Groningse BNA-bureaus die dagelijks geconfronteerd worden met de consequenties van de aardbevingen in de regio en de gebrekkige aanpak daarvan.

Bewoners zijn het vertrouwen kwijt door frustraties over rol van de NAM en over de passieve houding van de overheid. Het proces verloopt ontzettend traag en dan zijn bewoners soms na de versterking zelfs slechter af. De versterkingen zijn doorgaans bouwkundig niet ingewikkeld. Toch gaan tientallen procenten van de versterkingskosten zitten in de overhead in plaats van in daadwerkelijk bouwkundig versterken. Daarbij wordt volop ‘geengineerd’ met slechte ruimtelijke inpassingen. Door het gebrek aan architectonische en ruimtelijke kwaliteit wordt het Groningse cultuurlandschap bedreigd, helemaal nu grootschalige sloop op stapel staat in de Groningse dorpen.

Kwaliteitscriteria cruciaal

Wat de regio nodig heeft is een ruimhartige overheid en een integrale ruimtelijke visie waarvan de versterkingsopgave onderdeel uitmaakt. Leefbaarheid en toekomstperspectief moeten prioriteit worden. Kwaliteitscriteria moeten nu net zo belangrijk worden als veiligheidscriteria, daarbij kan goed worden geleerd van het Deltaprogramma Ruimte voor de Rivier. En inwoners weer het gevoel geven dat ze zelf regie hebben: opdrachtgeverschap van onderop kweken en het maken van dorpsplannen stimuleren. Eigenaren, inwoners en lokale overheden moeten zich professioneel laten bijstaan door architecten en andere ontwerpers in dit proces.

Het pleidooi van De Vries kreeg volop bijval van de voltallig aanwezige ‘aardbevingsburgemeesters’. Ook zij zien dat, nu de eerste versterkingsplannen voor dorpen klaar zijn, er grootschalige sloop dreigt die het ruimtelijke karakter en de leefbaarheid enorm onder druk zetten. Door vanuit een integrale visie de versterkingsopgave te koppelen aan de opgaven op he terrein van energie, duurzaamheid, leefbaarheid, zorg en werkgelegenheid. De Groningse BNA-bureaus gaan samen met BNA onder meer een witboek maken en een architectenpool opzetten. Zo kan de aanwezige ontwerpkracht beter worden ingezet om Groningen duurzaam en ruimtelijk versterkt uit de aardbevingsproblemen te laten komen.

Lees hier het artikel in Dagblad van het Noorden over het pleidooi van BNA-voorzitter Nathalie de Vries.

Voor vragen kun je terecht bij Wilma Jansen via wjansen@bna.nl

Algemeen: Laatste BNA nieuws

do 22 mrt 2018

BNA Live 2018: Groningen

  • Type: overig
  • Locatie: De Zwarte Hond
  • Organisatie: BNA
  • Onderwerp: BNA BNA Netwerken
BNA Live 2018: Groningen

do 22 mrt 2018

BNA Live 2018: Enschede

  • Type: overig
  • Locatie: IAA architecten, Enschede
  • Organisatie: BNA
  • Onderwerp: BNA BNA Netwerken
BNA Live 2018: Enschede

Nieuws / 21 mrt, 2018

Nieuw model Algemene Bouwplaatskosten gepubliceerd

De Nederlandse Vereniging van Bouwkostendeskundigen (NVBK) en Bouwend Nederland hebben een nieuw model algemene bouwplaatskosten (ABK) opgesteld. BNA ondersteunt het model ABK omdat het helpt bij het eenduidig opstellen van begrotingen voor (nagenoeg) alle bouwprojecten.

Nieuw model Algemene Bouwplaatskosten gepubliceerd

Nieuws / 20 mrt, 2018

9 gebouwen in de race voor dé architectuurprijs van Nederland

Welk gebouw volgt Station Breda op als Beste Gebouw van het Jaar? Negen projecten strijden – na een jureringsronde door Nederland langs 20 geselecteerde gebouwen – om de architectuurprijs die de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA)

9 gebouwen in de race voor dé architectuurprijs van Nederland

Nieuws / 19 mrt, 2018

Vaste Kamercommissie agendeert beter aanbesteden architecten

In een speciale bijeenkomst van MKB-Nederland met de Vaste Kamercommissie voor Economische Zaken en Klimaat op 14 maart jl. heeft BNA-directeur Fred Schoorl een toezegging gekregen voor architecten en creatieve industrie over aanbesteden. Zijn kritische

Vaste Kamercommissie agendeert beter aanbesteden architecten

Nieuws / 15 mrt, 2018

Onderhandelingsresultaat over loonontwikkeling 2018-2019

Op donderdag 8 maart 2018 heeft de cao-delegatie van de BNA een onderhandelingsresultaat bereikt over de loonontwikkeling 2018-2019. Deze loonontwikkeling was bij het afsluiten van de cao 2017-2019 (die afloopt op 28 februari 2019) afhankelijk

Onderhandelingsresultaat over loonontwikkeling 2018-2019

Inloggen op BNA

(Sluiten)