“Het is goed om te weten hoe je dingen voor elkaar krijgt in het buitenland”

Interview met Carolien Gehrels - Keynote MakeHappen! Inspiration Night

22 januari 2019

“Nederlandse architecten doen het goed internationaal. Zij hebben een track record en een geloofwaardig verhaal als het gaat om water, klimaat en infrastructuur.” Dat zijn precies de global challenges waar de Big Urban Clients wereldwijd mee zitten. “Steden zoeken de Nederlandse expertise. En we krijgen het ook voor elkaar.“

Dat zegt Carolien Gehrels, oud wethouder Amsterdam en Director Big Urban Clients bij Arcadis. Zij is een van de keynote sprekers op de MakeHappen! Inspiration Night op 7 februari 2019 in Pakhuis De Zwijger. De Nederlandse expertise is uniek en sluit aan bij de urgenties die zij in haar rol hoort in gesprekken met onder andere de 100 Resilient Cities, allen grote economieën die zich net als Nederland kenmerken door havens en rivierdelta’s.

Wij spreken Carolien op de 24e verdieping van het Arcadis kantoor op de Zuidas. Prachtig uitzicht op internationaal voorbeeld stellende projecten: de Zuidas, de nieuwbouw elders in Amsterdam. Maar het is heerlijk weer en we kijken ver over Schiphol uit tot de kust, waar Nederland laat zien hoe je met klimaatverandering om kan gaan en hoe je als dicht bevolkte regio omgaat met infrastructuur.

“Je kan me ook ter plaatse wat vragen stellen. Vragen uit de zaal zijn juist leuk!” zegt Carolien, één en al ontspannen. Een ervaren spreker en graag geziene expert, ik schat dat zij net als een excellente musicus wel 10.000 uur ervaring heeft op podia. Naast haar functie bij Arcadis is Carolien onder andere ook betrokken bij de Bouwagenda, behartigt zij de belangen van architectuur, en is zij lid van de Dutch Creative Council.

“Het is goed om te weten hoe je dingen voor elkaar krijgt in het buitenland. Hoe kom je met je expertise in de krant? En hoe werkt zo’n complexe besluitvorming bij een buitenlandse overheid als opdrachtgever? Voor mij bij Arcadis is dat het dagelijkse werk.” Gehrels deelt graag kennis en ervaringen die ze in haar carrière heeft verzameld en nu bij de globale player Arcadis (27.000 medewerkers, kantoren in alle belangrijke markten) in de praktijk brengt.

“Het geheim zit hem in de combinatie van ‘global expertise and local leadership’. Wij hebben sterke lokale partners in alle grote steden, en werken geregeld samen met andere Nederlandse architecten” Gehrels pleit voor het investeren in lokale kennis, maar ook in het leren begrijpen van de grote institutionele partijen die zich buigen over de relevante vraagstukken van vandaag.

“Klimaatverandering, duurzaamheid of mobiliteit in de vorm van metrolijnen of vliegvelden: de Nederlanders hebben een geloofwaardig verhaal en unieke expertise. Een sterk export product!” Tijdens de MakeHappen! zullen we ook samen kijken hoe we het nóg beter kunnen doen internationaal. Wat direct opvalt: Nederland wordt volgens Carolien juist gezien als een voorbeeld – dus het blijven realiseren van spraakmakende projecten in eigen land is een belangrijke opgave om globaal als leider gezien te worden. Een heldere opdracht aan de politiek.

Ontmoet Carolien Gehrels op de MakeHappen! Inspiration Night op 7 februari 2019 en laat je inspireren door haar keynote.
aanmelden + programma

 

Algemeen: Laatste BNA nieuws

Nieuws / 18 feb, 2019

De aanbestedingspraktijk: kleine stapjes voorwaarts

De Aanbestedingspraktijk blijft problematisch. Desondanks  zijn recente ontwikkelingen te bespeuren die de praktijk verbeteren. De adviezen van de Commissie van Aanbestedingsexperts en het Programma Beter aanbesteden dragen bij aan een betere selectiecultuur. Onlangs heeft de

De aanbestedingspraktijk: kleine stapjes voorwaarts

Nieuws / 14 feb, 2019

Wees realistisch, eis het onmogelijke

 Jort Kelder is juryvoorzitter van de 2019-verkiezing van BNA Beste Gebouw van het Jaar. Als opwarmer stelden we Jort wat gerichte vragen. We kregen waar we op hoopten: prikkelende antwoorden. ‘Laten we in hemelsnaam starten

Wees realistisch, eis het onmogelijke

Nieuws / 05 feb, 2019

Ledenraadverkiezing 2019

In de week van 25 februari a.s. vindt de digitale verkiezing voor de ledenraad van de BNA plaats. Via deze verkiezing kan ieder BNA bureaulid stemmen op de kandidaat / bureaudirecteur die naar zijn idee

Ledenraadverkiezing 2019

Inloggen op BNA

(Sluiten)