Negen gebouwen in de race voor de titel Beste Gebouw van het Jaar 2017

20 maart 2017

Na een rondgang door heel Nederland langs 21 geselecteerde gebouwen (uit 113 inzendingen) heeft de jury 9 gebouwen genomineerd, verdeeld over 4 categorieën. De Jurywinnaar, Publiekswinnaar, Categoriewinnaars en Eervolle Vermeldingen voor BNA Beste Gebouw van het Jaar 2017 worden op 19 mei bekendgemaakt in ASR Utrecht. Vanaf vandaag kan er voor de Publieksprijs worden gestemd via www.gebouwvanhetjaar.nl.

De genomineerde gebouwen
Met Beste Gebouw van het Jaar, dé Nederlandse architectuurprijs, wil de branchevereniging voor Nederlandse Architectenbureaus (BNA) de meerwaarde van architectuur voor opdrachtgevers en samenleving laten zien aan zowel professionals als het grote publiek. In de categorie Identiteit & Icoonwaarde zijn dat Museum Voorlinden in Wassenaar, het Stadhuiskwartier Deventer en OV Terminal Breda. Leefbaarheid & Sociale Cohesie wordt vertegenwoordigd door De Flat in Amsterdam Bijlmer, woongebouw De Smaragd in Amsterdam Oost en sportcentrum De Rozenburcht bij Rotterdam. Onder de noemer Stimulerende Omgevingen werden het hoofdkantoor van kinderwagenproducent Joolz in Amsterdam Noord en het SintLucas (v)mbo College in Eindhoven genomineerd, in de categorie Particuliere Woonbeleving het wooncomplex Agaathhof in Groningen.

Tastbare meerwaarde voor mens en maatschappij
De zeskoppige vakjury wordt voorgezeten door bestuurder en oud-politicus Hans Wijers. “De Nederlandse architectuur is als Nederland zelf: heel divers”, aldus Wijers. “De genomineerde gebouwen zijn hier het gematerialiseerde bewijs van. Er viel zonder meer wat te kiezen, de meerwaarde van architectuur voor mens en maatschappij is bij elk van de gebouwen tastbaar.”

BNA-directeur Fred Schoorl: “De genomineerde gebouwen onderstrepen dat het niet gaat om het meest spectaculaire maar het beste gebouw. Dat laten zien aan opdrachtgevers en het grote publiek kan architecten, opdrachtgevers en anderen inspireren of tot reflectie dwingen: zijn we wel de goede dingen aan het maken en waarom is bouwkwaliteit cruciaal voor onze kwaliteit van leven en werken?”

De 9 genomineerde gebouwen, verdeeld over 4 categorieën: 

Identiteit & Icoonwaarde

OV Terminal Breda
Opdrachtgever: ProRail i.s.m. NS Stations en gemeente Breda
Architect: Koen van Velsen architecten

Stadhuiskwartier Deventer  
Opdrachtgever: Gemeente Deventer
Architect: Neutelings Riedijk

Museum Voorlinden Wassenaar 
Opdrachtgever: Museum Voorlinden
Architect: Kraaijvanger Architects

Particuliere Woonbeleving

Agaathhof Groningen
Opdrachtgever: Rottinghuis/Beauvast
Architect: De Zwarte Hond

Stimulerende Omgevingen

Joolz hoofdkantoor Amsterdam-Noord  
Opdrachtgever: Milk design BV
Architect: Space Encounters

SintLucas College Eindhoven / Strijp-S
Opdrachtgever: SintLucas
Architect: architectenbureau cepezed

Leefbaarheid & Sociale Cohesie 

De Smaragd Amsterdam / Indische Buurt 
Opdrachtgever: De Alliantie ontwikkeling
Architect: M3H

De Flat Amsterdam / Bijlmer 
Opdrachtgever: Kondor Wessels Vastgoed
Architect: NL Architects, XVW Architectuur

Sportcentrum Rozenburcht Rotterdam / Rozenburg 
Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam
Architect: Koen van Velsen architecten

Belangrijke data
Vanaf vandaag start het stemmen voor de Publieksprijs – mediapartner De Volkskrant doet ook een oproep aan haar lezers om te stemmen
19 mei is de prijsuitreiking bij het duurzaam herontwikkelde ASR in Utrecht. De jury maakt tijdens de prijsuitreiking bekend wie de Publieksprijs ontvangt, welke categoriewinnaars er zijn, wie eervol wordt vermeld en wie zich BNA Beste Gebouw 2017 mag noemen.
Meer informatie over het programma volgt binnenkort op www.gebouwvanhetjaar.nl

Uit de Volkskrant (mediapartner) van 21 maart 2017:
De zeskoppige vakjury, onder leiding van bestuurder en oud-politicus Hans Wijers, kon kiezen uit 113 inzendingen – nagenoeg evenveel als vorig jaar, maar de helft minder dan in 2014. Dit heeft deels te maken met de veranderde opzet van de prijs, maar het is ook een gevolg van de economische crisis die in 2008 toesloeg. De vastgoedmarkt mag nu dan weer aantrekken, maar de echo van de crisis is in de trage bouwsector – een gemiddeld bouwproject duurt zeven jaar – nog steeds voelbaar. De grote ontwikkelaars en corporaties kregen de financiering voor bouwprojecten de afgelopen jaren maar moeilijk rond; het geld moest vooral van particulieren komen. Museum Voorlinden is gebouwd door industrieel en kunstverzamelaar Joop van Caldenborgh, De Flat in de Bijlmer is herontwikkeld op initiatief van een groep jonge ondernemers, samen met de nieuwe kopers annex klussers. Juist omdat de particuliere markt bloeide, is het opmerkelijk dat er geen prive-woonhuizen zijn genomineerd. In lijn met het pas-op-de-plaats-gevoel van de crisis zien we minder spektakelarchitectuur. De projecten die genomineerd zijn in de categorie Identiteit & Icoonwaarde hoeven niet zo nodig op te vallen. Zowel architect Koen van Velsen (Station Breda) als Neutelings Riedijk (Stadhuiskwartier Deventer) zagen het allereerst als hun taak om een stuk ‘kapotte’ stad te repareren. Een soortgelijke inpassingsstrategie zie je bij woongebouw De Smaragd, de Agaathhof in Groningen en sportcentrum De Rozenburcht, terwijl de projecten voor Joolz en SintLucas binnen bestaande gebouwen zijn gerealiseerd. Het museumpaviljoen op landgoed Voorlinden stelt zich met zijn terughoudende architectuur volledig in dienst van de kunst en het omringende landschap. Deze trend sluit aan bij de prijswinnaar van vorig jaar, de parkeergarage in Katwijk, die onzichtbaar onder een duinlandschap is weggewerkt. Het past ook in een internationale tendens, waarbij minder aandacht is voor prestigeprojecten en ster-architecten en meer voor engagement en nieuwe samenwerkingsvormen. Veelzeggend is dat de laatste Prizker Prize (de ‘Oscar’ van de architectuur) naar een relatief onbekend trio Spaanse architecten ging, voor de manier waarop zij al dertig jaar gezamenlijk opereren.

Hoofdsponsor en mediapartners

Saint-Gobain Building Glass is hoofdsponsor en VMRG Keurmerk, Kingspan en Reynaers zijn co-sponsor van BNA Beste Gebouw van het Jaar 2017. Architectenweb is opnieuw vakmediapartner. We zijn verheugd dat de Volkskrant zich als publieksmediapartner aansluit bij deze 2017-editie.

 

 

 

Algemeen: Laatste BNA nieuws

do 01 jun 2017

Masterclass Hout deel II: Houthoogbouw

  • Type: masterclass
  • Locatie: Amsterdam (onder voorbehoud)
  • Organisatie: BNA Academie
  • Onderwerp: Specials
Masterclass Hout deel II: Houthoogbouw

di 06 jun 2017

Projectmanagement voor architecten

  • Type: cursus
  • Locatie: Rotterdam (ntb)
  • Organisatie: BNA Academie
  • Onderwerp: management Persoonlijke vaardigheden
Projectmanagement voor architecten

Nieuws / 24 mei, 2017

Lancering Nationaal BIM Protocol: jouw feedback is van belang

Op 10 mei lanceerde de Werkgroep BIM Protocol van de Bouw Informatie Raad (BIR) een ‘Nationaal Model BIM Protocol’, een template voor contractuele voorwaarden van BIM-afspraken tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Samen met het ‘Nationaal Model

Lancering Nationaal BIM Protocol: jouw feedback is van belang

Nieuws / 19 mei, 2017

BNA Beste Gebouw van het Jaar is bekend!

‘Het station voelt als een gebouw waaromheen nog zoveel meer kan ontstaan. Partijen worden...

BNA Beste Gebouw van het Jaar is bekend!

Nieuws / 18 mei, 2017

Kennisdag ‘Wonen op daken’ – Rotterdamse Dakendagen 9 juni

Na de feestelijke boekpresentatie van de publicatie ‘Licht Verdicht‘ in HNI in Rotterdam op 11 mei, is het lichte optoppen in de Rotterdamse binnenstad ook onderwerp van de kennisdag ‘Wonen op daken’ in het kader

Kennisdag ‘Wonen op daken’ – Rotterdamse Dakendagen 9 juni

Nieuws / 16 mei, 2017

Ledenraadpleging onderhandelaarsakkoord CAO 2017-2019

Op dinsdag 9 mei 2017 hebben de cao-delegaties van de BNA en de vakbonden een onderhandelaarsakkoord bereikt over een nieuwe tweejarige cao. Deze zal bij een algemeen verbindend verklaring door SZW voor alle architectenbureaus in Nederland gaan gelden. Wat

Ledenraadpleging onderhandelaarsakkoord CAO 2017-2019

Inloggen op BNA

(Sluiten)