BNA Nieuwjaarsboodschap

4 januari 2017

Beste leden en lezers,

Een heel goed, gezond en vruchtbaar 2017 gewenst! Wij hopen dat de architectenbureaus nog beter in staat zullen zijn dát te doen waar ze goed in zijn: ontwerpen aan betere gebouwen voor gelukkige gebruikers en trotse opdrachtgevers. En tegen de keer in willen wij 2017 inzetten als jaar van opbouw en waardencreatie. Alles van waarde is en blijft de moeite waard.

Voor de branche betekende 2016 een keerpunt, na jaren van neergang. Dat is fantastisch en dik verdiend. We hebben er met ons allen hard aan gewerkt. Ook met de BNA sluiten we een succesvol jaar af, met hoogtepunten als het nieuwe keurmerk, de BNA Architectendag met de Kubusuitreiking, de vaststelling van ons nieuwe beleidsplan ‘Impact! 2017-2019’ (waarover binnenkort meer), de BNA op de Biënnale 2016 met Sense of Belonging en als klap op de vuurpijl de prijs voor ‘meest vernieuwende vereniging’ van Nederland: de DNA Award.

We zijn natuurlijk niet naïef, 2016 is op andere manieren ook een keerpunt geweest. Politiek, maatschappelijk, cultureel en moreel. Dit zal ook dit jaar weer tot uitdrukking gaan komen in de opgaven waaraan wij werken. Inzet van (schaarse) middelen, toepassing van de juiste kennis, voorrang geven aan het ene boven het andere, wat wordt de ambitie? Het zijn dagelijkse keuzes en waar we mee te maken hebben tijdens het ontwikkelen en maken van gebouwen, buurten, steden. Wat worden daarbij de leidende principes? Wachten we op ‘de ander’ of nemen we zelf initiatieven? En waarin vinden we onze inspiratie? Zijn we in staat in deze ‘post-truth’ (danwel ‘lowtrust’) society voorbij het wantrouwen te gaan en zelfs leiderschap te tonen in de werkprocessen waarmee we te maken krijgen?

Wij van de BNA kiezen nadrukkelijk voor een op kwaliteit van leven gebaseerd perspectief van aanpakken en ontwikkelen. Er is weer behoefte aan visie, vernieuwing en verbeelding. Dat komt voor ons allemaal, werkend met hart én ziel, als manna uit de hemel. Het is een ecologie waarin wij floreren. Toegegeven, soms tegen de keer van populisme, kortzichtigheid en cynisme in. Het zij zo.

In 2017 gaan wij graag met jou inzetten op de impact die architectuur in brede zin kan en moet hebben op meer kwaliteit van leven. Met Nederland als living lab van vernieuwingen die niet alleen hier maar ook elders kunnen helpen. Want er moet natuurlijk ook gewoon brood worden verdiend. Hiertoe zal de BNA inzetten op een programmatische aanpak van maatschappelijke en economische kansen. Met de nadruk op het versterken van onze kennis en kunde van technologische ontwikkelingen, die onze dagelijkse werkpraktijk en markt ingrijpend zullen veranderen.

Naast die technologische ontwikkelingen zien wij de komende tijd een versterkte inzet op duurzame ontwikkeling als bijzonder relevant en kansrijk voor architecten. Technologische en duurzame ontwikkeling.  Tegelijkertijd blijven we degenen die juist ook mens en techniek bij elkaar kunnen brengen, met ook alle beperkingen vandien. Want mensenwerk blijft het ook. Gelukkig maar. We blijven dromen, durven, doen. Met elkaar ook, in een vereniging die het aandurft grote thema’s met overtuiging aan te pakken. Met leden, vakgenoten, niet-vakgenoten, ketenpartners en andere betrokkenen.

Kortom: we gaan voor kwaliteit van leven en een daaraan dienstbare branche. Bouw je mee aan een nog groter effect van de BNA-architect? We hopen je in 2017 veel tegen te komen, te spreken en van elkaar te leren. Het mag weer over visie, over inhoud en meer kwaliteit van leven gaan! Aan jou en ons om met elkaar de kansen te benutten.

De allerbeste wensen namens de BNA,

Nathalie de Vries (BNA-voorzitter) en Fred Schoorl (BNA-directeur)

Nederland, Amsterdam 9-12-2016 BNA directeur Fred Schoorl en Nathalie de Vries foto;ineke oostveen

 

 

Algemeen: Laatste BNA nieuws

di 24 okt 2017

BNA Compact #6 – Samenwerken

  • Type: netwerkbijeenkomst
  • Locatie: Erasmuslaan 5, Utrecht
  • Onderwerp: BNA Netwerken
BNA Compact #6 – Samenwerken

do 26 okt 2017

Exploring Circular Architecture

  • Locatie: Natlab, Kastanjelaan 500 Eindhoven
  • Organisatie: CIRCO ism BNA
  • Onderwerp: BNA Netwerken Duurzame ontwikkeling
Exploring Circular Architecture

Nieuws / 19 okt, 2017

Techblog Mark van der Net: De toekomst van onze steden is virtueel

De digitale revolutie gaat ervan uit het leven te kunnen vatten in data en het met algoritmes constant te innoveren. Het maakt eigenlijk weinig uit of deze aanname juist is: het heeft een onmiskenbare impact

Techblog Mark van der Net: De toekomst van onze steden is virtueel

Nieuws / 16 okt, 2017

Mening gevraagd: hoe gaat het met de conjunctuur?

Deze week start de BNA conjunctuurmeting najaar 2017. Daarin vragen we naar jouw mening over: de cao-loonontwikkeling in 2018-2019; visie op de economische conjunctuur; de reparatie van het derde WW-jaar; innovatie, diversiteit en inspiratiebronnen. Wat zijn

Mening gevraagd: hoe gaat het met de conjunctuur?

Nieuws / 16 okt, 2017

Wijze pensioenaangifte verandert per 2018

Vanaf 1 januari 2018 verandert de manier waarop werkgevers in de architectenbranche gegevens aanleveren bij het Architecten pensioenfonds. Ook de manier waarop de premies worden geïnd, wijzigt vanaf deze datum. Dit komt door de overstap van Syntrus-Achmea

Wijze pensioenaangifte verandert per 2018

Nieuws / 12 okt, 2017

Architectenbranche bouwt graag mee aan vertrouwen

“Het is een Heel Holland Pakt Wat-akkoord geworden: verantwoord, geen ideologische hoogstandjes, voor iedereen wat en een paar slimme, pragmatische doorbraken”, aldus BNA-directeur Fred Schoorl. Voor de creatieve ondernemers is de balans positief, voor een verbeterd architectuurklimaat is

Architectenbranche bouwt graag mee aan vertrouwen

Inloggen op BNA

(Sluiten)