Maar vraagkant circulaire opdrachtgevers nog beperkt
Aandacht voor circulair ontwerpen neemt toe
Bijna de helft van de architectenbureaus heeft weleens een project circulair uitgevoerd of deelgenomen aan een circulaire uitvraag. Dit aandeel is iets gegroeid ten opzichte van vorig jaar (42%). Opvallend is dat architecten de verantwoordelijkheid voor een circulaire aanpak steeds meer bij zichzelf leggen naast de verantwoordelijkheid van opdrachtgevers en overheden. Dat blijkt uit het BNA Verdiepingsonderzoek 2019.
De grotere bureaus hebben doorgaans vaker een circulair project uitgevoerd of deelgenomen aan een circulaire uitvraag. Bij de uitvoering van deze circulaire projecten en deelname aan circulaire uitvragen ging het meestal om circulaire en duurzame installaties (61%), gevolgd door modulair ontwerp (51%) en het toepassen van secundair materiaal (50%).
Welke specificaties werden door de opdrachtgever gegeven?
Net als de afgelopen jaren is de belangrijkste reden dat sommige bureaus nog nooit een project circulair hebben uitgevoerd, dan wel mee hebben gedaan aan een circulaire uitvraag, dat opdrachtgevers hier simpelweg niet naar vragen. De belangrijkste reden waarom men knelpunten ondervond bij de uitvoering of inschrijving van een circulair project is het ontbreken van een duidelijke definitie van circulair ontwerpen en bouwen.
BNA directeur Fred Schoorl: “Het is duidelijk dat circulair ontwerpen en bouwen nog in de kinderschoenen staat en er knelpunten zijn. Meerdere bureaus willen wel harder, maar de praktijk blijkt weerbarstig. Daarom werkt de BNA samen met bureaus aan kennisontwikkeling -uitwisseling op het gebied van circulaire architectuur en bouw. Veel bureaus verwachten dat in de toekomst circulair, klimaatneutraal en natuurinclusief ontwerpen meer centraal zal komen te staan in hun werk.”
De bouw is voor 40% verantwoordelijk voor het grondstoffenverbruik in ons land. BNA streeft hierbij naar halvering van grondstoffenverbruik in 2030. Inmiddels hebben ongeveer 80 bureaus het Manifest Wij Gaan Circulair ondertekend. Nederland heeft zich ten doel gesteld om in 2050 de gebouwde omgeving volledig circulair en energieneutraal te hebben gemaakt.