BNA partner in onderzoek naar groene stadsontwikkeling

Steden staan voor belangrijke uitdagingen; goede huisvesting, grootschalige energietransitie en de verduurzaming van vastgoed. Daarbij hebben veel steden de ambitie om gezonde, klimaatbestendige en sociale leefomgevingen te realiseren. Voor architecten is hier een interessante rol weggelegd in het integraal benaderen van de ontwerpopgaven. Daarom is de BNA aangesloten bij het project Succesvol implementeren groene stadsontwikkeling (SIGS).

De BNA verwacht gedurende de looptijd van het onderzoek steeds betere en verdiepende kennis aan haar leden te kunnen overdragen. Bijvoorbeeld via netwerken, expertbijeenkomsten, cursussen of opgeleverde producten. Met het onderzoek als geheel wordt een bijdrage geleverd aan de verduurzaming en vergroening van de stedelijke leefomgeving.

‘Voor architecten ligt er een rol om naast het ontwerpen van gebouwen, ook na te denken over de kwaliteit van de leefomgeving. Daarmee lever je echt meerwaarde voor opdrachtgevers én maatschappij.’

Het doel van SIGS is te komen tot een betere implementatie van groen in stadsontwikkeling – verdichten én vergroenen. Op dit moment wordt in planvorming het functioneel groen (waterberging, tegengaan hittestress, etc.) vaak nog als ‘decorgroen’ gerealiseerd. Binnen SIGS worden kansen en knelpunten gesignaleerd en naar oplossingen gezocht om functioneel groen daadwerkelijk te ontwikkelen. Die kennis wordt overgedragen op professionals om de integratie van groen in stadsontwikkeling tot stand te brengen.

Voor meer informatie over de betrokkenheid van de BNA kun je contact opnemen met Mark Oldengarm