Cao geldt voor alle werkgevers en werknemers op architectenbureaus in Nederland.
Cao voor architectenbureaus algemeen verbindend verklaard
De cao 2019-2021 in de architectenbranche is door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid algemeen verbindend verklaard. Dit betekent dat de bepalingen in de cao gelden voor alle werkgevers en werknemers op architectenbureaus in Nederland. Nieuw is de zogenaamde ‘spiegelbepaling’ voor opdrachten van architectenbureaus aan opdrachtnemers (zzp’ers) die met werknemers vergelijkbare werkzaamheden verrichten in vergelijkbare omstandigheden. De bepaling is bedoeld voor werkenden bij bureaus en om oneigenlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden tussen werknemers en zzp’ers op bureaus te voorkomen.
Goed opdrachtgeverschap
BNA directeur Fred Schoorl: “De algemeen verbindend verklaring geeft werkgevers en medewerkers in de architectenbranche duidelijkheid en draagt bij aan een gelijk speelveld tussen bureaus ten aanzien van arbeidsvoorwaarden. Met deze minimum ‘collectieve arbeidsvoorwaarden én opdrachtovereenkomst’ willen cao partijen concurrentie op arbeidsvoorwaarden voorkomen. De cao legt een faire bodem in de markt voor zowel werknemers als zzp’ers, die in opdracht van bureaus werken. Meer mag ook als een bureau daar reden toe heeft. Daarmee is onze branche ook op cao gebied innovatief. We spreken ons uit over goed opdrachtgeverschap voor zzp’ers, die voor bureaus werken.”
‘Zij-aan-zij’ beginsel
Het onderscheid in de praktijk tussen werknemers en zzp’ers wordt steeds kleiner. De spiegelbepaling bevestigt dit. Met de bepaling vullen cao partijen het ‘zij-aan’zij’ beginsel dat de ACM gebruikt in de ‘concept leidraad tariefafspraken zzp’ers’ concreet in. De bepaling houdt in dat een zzp’er voor vergelijkbaar werk in vergelijkbare werkomstandigheden ten minste 150% van het bruto uurloon van een werknemer ontvangt, anders ontstaat het (rechts)vermoeden dat hij of zij een werknemer is. De bepaling geldt niet voor zzp architecten die voor een ander soort opdrachtgever werken dan een architectenbureau.
Fatsoenlijke flex
Deze 150% is gebaseerd op de relevante kosten die een zelfstandige moet maken voor zijn of haar beroepsuitoefening. Dat percentage is gebaseerd op onderzoek van accountants en vakbonden. In dat percentage is ook een reservering voor arbeidsongeschiktheid en pensioenvoorziening opgenomen. De spiegelbepaling biedt architectenbureaus, die vaak te maken hebben met een sterk wisselende werkvoorraad, een aantrekkelijke en fatsoenlijke optie náást uitzend- en detacheringscontracten.
Bestellen cao-boekje
Bureaus die het cao-boekje nog niet besteld hebben en er graag één of meer willen hebben, kunnen een mail sturen naar info@sfa-architecten.nl