Stel dat we in Nederland de bestaande stad verder verdichten, de stedelijke bereikbaarheid verder onder druk komt te staan, en dat de energietransitie en klimaatverandering doorzetten.
Conclusies en lessons learned uit de ontwerpstudie ‘De stad van de toekomst’
Hoe kunnen ruimtelijk professionals en beleidsmakers, marktpartijen en betrokken burgers dan een positieve bijdrage leveren aan het denken over de leefbare stad van de toekomst? Met een heuse beweging waarin meer dan 150 mensen bijna een jaar lang ontwierpen, meedachten, discussieerden en van elkaar leerden is er op dit punt een doorbraak bereikt in het denken over de toekomst van de stad.
Visies op de toekomst
In 2018 studeerde een breed opgezet netwerk van ontwerpers en experts op de grote uitdagingen en transitieopgaven waar Nederland voor staat. Tien ontwerpteams in uiteenlopende samenstelling onderzochten wat het verbeelden van de stad van de toekomst kan betekenen voor de ruimtelijke inrichting ervan. Met behulp van ontwerpend onderzoek werden ruimtelijke analyses gemaakt en visies ontwikkeld op de toekomst van de vijf aangewezen studiegebieden in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven. Dit creatieve proces hielp alle betrokkenen de luiken open te zetten en met een frisse blik te kijken naar de stad en de grote transitieopgaven.
Conclusies en lessons learned
BNA Onderzoek heeft de conclusies en lessons learned samengevat in een handzame folder, die een inkijk geeft in de meest bijzondere vondsten uit deze ontwerpstudie, ingedeeld in ‘vertrekpunten’, ‘ontwerpkompas’ en ‘stapstenen’. Daarnaast worden er voor twee invalshoeken, die van de praktijk en die van het beleid, suggesties gedaan hoe er zou kunnen samengewerkt om de stad van de toekomst werkelijkheid te maken.