De zin en onzin van groene architectuur

Tijdens de BNA Architectendag 2019 op 14 november gaat Robbert Snep met het publiek in gesprek over de groene leefomgeving. Wat kan je van hem verwachten tijdens zijn sessie "De zin en onzin van groene architectuur". Robbert Snep richt zich als senior onderzoeker Groene Steden bij Wageningen University & Research al ruim 20 jaar op het ontwikkelen en toepassen van kennis rondom functioneel groen ten behoeve van biodiversiteit (natuurinclusief bouwen), klimaat en gezondheid.

Wat zou je willen doen op de architectendag?
Verdichten èn vergroenen, dat is wat veel Nederlandse steden momenteel willen. Dat vertaalt zich in tenders en prijsvragen waarin ontwerpers worden uitgedaagd vorm te geven aan die gecombineerde ambitie. Hoe zorg je als architect dat jouw groen-inclusief ontwerp ook daadwerkelijk een meerwaarde oplevert voor leefbaarheid, gezondheid, klimaatadaptatie en biodiversiteit? Wat is groene window-dressing, en wanneer is groen ook echt functioneel? Speciaal voor de BNA Architectendag 2019 ga ik in op hoe groen in de bebouwde omgeving werkt. Welke elementen van spraakmakende groene architectuur zinnig of juist onzinnig zijn en waar architecten praktische informatie kunnen vinden voor een evidence-based design. Neem je eigen ontwerp mee als je vragen hebt over hoe groen daarin slim is in te zetten!

Welk gesprek wil je voeren met de aanwezigen?
Hoe gaan we in de architectuur van decorgroen naar functioneel groen, zodat het groen ook echt bijdraagt aan een klimaatbestendige, gezonde en natuurinclusieve stad?

Wat wil jij dat de deelnemers meenemen na het gesprek?
Ben bewust dat groen een bijdrage kan leveren aan leefbare architectuur, maar daarvoor wel bepaalde randvoorwaarden gelden. Benut als ontwerper innovatieve ‘groene stad’ tools, zodat je een evidence-based design kan opleveren... een op wetenschap gebaseerd ontwerp waarin het groen daadwerkelijk functioneert.

Hoe linkt je de groene leefomgeving aan de thema’s #gebruikersgeluk en #werkgeluk?
#gebruikersgeluk: de juiste toepassing van groen in architectuur betekent een absolute meerwaarde voor de gebruikers van jouw projectgebied. Niet alleen is het groen fraai, het maakt de bebouwde omgeving ook leefbaar.

#werkgeluk: architecten dragen middels hun ontwerpen bij aan de verduurzaming van steden. Met een slimme toepassing van groen op en rondom gebouwen kan de maatschappelijke waarde van het ontwerp flink worden vergroot... en welke ontwerper wordt daar nu niet gelukkig van?!