Duurzaamheid wordt ‘must have’

Duurzame projecten nemen toe en maken met 20-37% van het ontworpen volume een substantieel deel uit van het werk van bureaus over het afgelopen jaar. Denk hierbij aan projecten die klimaatadaptief, natuurinclusief, energieneutraal of circulair zijn. Energieneutrale bouwprojecten komen met 37% van het ontworpen volume het meest voor. Dat blijkt uit het BNA Verdiepingsonderzoek 2020.

'Must have’

Duurzaam ontwerpen en bouwen wordt steeds meer een ‘must-have’. Vanaf januari 2021 is BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen) wettelijk de norm. De stikstof en PFAS problematiek dwingen architecten en bouwbedrijven duurzaamheid als uitgangspunt te nemen. Producenten van veel bouwmaterialen werken van hun kant hard aan concepten voor een meer circulaire bouweconomie.

Extra stappen

Fred Schoorl, directeur BNA: “Deze volumes zijn significant, maar geven ook aan dat er voor architecten, materiaalleveranciers en bouwbedrijven de komende decennia samen nog flinke stappen gezet kunnen worden. Naast het willen voldoen aan nieuwe bouw- en milieuregelgeving zijn veel bureaus uit zichzelf al gemotiveerd. Dat blijkt wel uit wat we horen en zien van onze leden, maar ook uit de enthousiaste deelname van bureaus aan de duurzame netwerken en cursussen van de BNA.”

Wij gaan circulair

Om architectenbureaus te ondersteunen heeft de BNA samen met leden het Manifest ‘Wij Gaan Circulair’ opgesteld. Hierin staan vijf ontwerpprincipes die soms voor de hand liggen maar ook prikkelen tot een andere manier van omgaan met architectuur en bouwen. Bureaus geven aan duurzaamheid belangrijk te vinden. Het behoort tot de ‘why’ van veel bureaus en in toenemende mate tot de ‘wat’ en ‘hoe’. Maar je ziet ook het steeds meer in de vraag van opdrachtgevers en de door hen gewenste levensduur en waarde van gebouwen die architecten ontwerpen.

BNA inzet

BNA maakt zich sterk voor een duurzame ontwikkeling van de bouw in Nederland en draagt met haar leden bij aan de halvering van het grondstoffenverbruik door de bouw in 2030. De uitdaging – en doelstelling – om in 2050 een circulaire, klimaatadaptieve en energieneutrale gebouwde omgeving te hebben, vraagt om kennisontwikkeling in de branche. De BNA werkt met onderzoekers, bureaus en ketenpartners samen om actuele kennis over te kunnen dragen aan leden. Daarnaast onderstreept de BNA het belang voor opdrachtgevers om vooral de creativiteit en ontwerpende expertise van architecten te benutten. Zo dragen we samen bij aan de doelen van het Klimaatakkoord, het Grondstoffenakkoord en de Energietransitie.