Eindbod delegatie BNA namens werkgevers voor cao 2024

Op woensdag 22 november 2023 heeft de cao-delegatie namens aangesloten werkgevers een eindbod voorgelegd aan de drie betrokken werknemersorganisaties FNV, CNV en De Unie voor een éénjarige cao in 2024.

Victor Frequin, voorzitter onderhandelingsdelegatie namens werkgevers: “Door de onzekere economische situatie op de markt voor architectendiensten zijn de brancheomzet en werkgelegenheid gedaald. Veel bureaus hebben het zwaar. De verschillen tussen deelmarkten en bureaus zijn groot. Deze marktsituatie geeft bureaus minder ruimte voor loonontwikkeling. De cao-delegatie onderstreept tegelijk de verantwoordelijkheid van architectenbureaus voor goed werkgeverschap voor werknemers. Ook hecht de BNA belang aan het concurrerend en aantrekkelijk houden van de branche. Bureaus met wie het financieel goed gaat kunnen als zij daartoe aanleiding zien zelfstandig iets extra’s doen. Het is immers een minimum cao.”

De cao-delegatie van de BNA doet vanuit deze afweging namens werkgevers het volgende eindbod aan de cao-delegatie van de werknemersorganisaties voor een nieuwe, éénjarige cao, aansluitend op de huidige cao, die afloopt per 31 december 2023

Looptijd
Een looptijd van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024 (12 maanden).

Loon
Geen algemene loonontwikkeling op 1 januari 2024 vanwege de kostenstijging van de invoering van het nieuwe functiehuis.
Additionele loonontwikkeling per 1 juli 2024 van 3,0%.
Deze volgt op de eerdere structurele loonstijging van 3,25% en 0,75% (als vast bedrag) per 1 januari 2023 plus 3,75% per 1 september 2023.
Dit betekende in 2023 een historisch hoge loonstijging van in totaal 7,75%.

Pensioen
Handhaving van de pensioenpremie op 24,5% in 2024 met een fiscaal maximale opbouw van 1,738%

Invoering nieuw functiehuis
Per 1 januari 2024 wordt het nieuwe functiehuis ingevoerd. De verwachting is dat dit leidt tot een gemiddelde loonkostenstijging voor werkgevers van ca. 2,78%. Dit functiehuis voorziet in gewijzigde aanvangsschalen voor medewerkers aan het begin van hun loopbaan. Het betekent een substantiële verbetering voor jonge architecten en technici (TU-afgestudeerden zonder architectentitel, startende architecten tijdens de Beroepservaringperiode en MBO- en HBO-ers in een Technische ontwerpfunctie). De branche kiest er bewust voor jonge architecten en technici een hogere beloning toe te kennen, met het oog op hun bestaanszekerheid, het voorkomen van verschillen in startsalarissen tussen bureaus en het vergroten van de aantrekkelijkheid van de branche voor nieuwe aanwas.

Hogere startsalarissen voor jonge architecten en technici
De loonsverhoging kan op individueel niveau tussen de 5,9% en 10% bedragen per 1 januari 2024 (zie de salaristabellen en de site SFA voor verdere info). Om dit mogelijk te maken wordt er een beroep gedaan op de solidariteit van alle medewerkers in de branche om deze extra loonsverhoging voor deze specifieke, jonge groep te bekostigen.

Aanvraag algemeen verbindend verklaring cao en functiehuis
Voor de nieuwe cao en het functiehuis zal een algemeen verbindend verklaring worden aangevraagd, waardoor deze opnieuw voor alle architectenbureaus met werknemers in Nederland geldt. Een branche brede cao en de pensioenregeling geven duidelijkheid aan werkgevers en werknemers en creëren een level playing field tussen bureaus t.a.v. arbeidsvoorwaarden. In onze competitieve branche helpt de cao een ‘race to the bottom’ te voorkomen en de branche aantrekkelijk te houden om in te werken. Bureaus geven in dat kader aan de loon- en kostenstijgingen te zullen moeten doorberekenen in hun honoraria voor 2024.

Vervolg
Als er een onderhandelaarsakkoord ligt zal dit, na instemming van het bestuur, via een ledenraadpleging worden voorgelegd aan alle BNA leden met eigen medewerkers en aan de leden van de vakorganisaties. Wanneer de werkgevers en de bonden definitief overeenstemming bereiken zal dat kenbaar worden gemaakt op de websites van de BNA en de SFA.

Helpdesk cao

Bij vragen over de cao neem contact op met Stichting Fonds Architectenbureaus, bij voorkeur per e-mail: info@sfa-architecten.nl SFA is opgericht door BNA en de vakbonden FNV, CNV en De Unie. SFA informeert en helpt werkgevers en werknemers van architectenbureaus bij vragen over arbeidsvoorwaarden, -markt en -omstandigheden.