Actueel / Nieuws

Even voorstellen - ExMaterials

In Even voorstellen praten we deze keer met Jochem Alferink van ExMaterials in Utrecht. Jochem sprak met ons over de schoonheid van duurzaamheid, de rol van de architect in het bouwproces en dat hij zich eigenlijk niets mooiers kan voorstellen dan doordachte ideeën verwezenlijkt zien worden.

Sinds wanneer ben je architect en hoe lang is het bureau actief?
In 2016 heb ik mijn master architectuur behaald aan de Technische Universiteit Eindhoven, waarna ik vervolgens direct aan de slag ben gegaan bij KUBUS als BIM specialist. Na een half jaar compleet ondergedompeld te zijn in de BIM theorie en bijbehorende software besefte ik dat ik graag de praktijk wilde ervaren als architect. Die kans kreeg ik bij RAU architecten in Amsterdam, waar ik in een ervaren team mocht werken aan het later bekroonde kantoorgebouw van het jaar: de Triodos bank in Zeist. Dit beviel me enorm en besefte dat de praktijk me nog veel te bieden had. Bij studio Prototype heb ik de details van het vak zowel op het bureau als op de bouwplaats eigen gemaakt, waarbij ik me in 2021 officieel kon inschrijven als architect na het afronden van de tweejarige beroepservaring periode (BEP).
Dit jaar 2021 is de start geworden van ExMaterials, een architectenbureau voor duurzame architectuur.

Waarom ben je architect geworden?
Wat is er nou mooier dan doordachte ideeën concreet verwezenlijkt te zien worden? Een resultaat waarmee je mensen kunt verwonderen en/of inspireren. In de architectuur spreekt mij het raakvlak tussen creativiteit en techniek enorm aan.

Waar ligt je ambitie? Hoe ziet het bureau over vijf jaar uit?
Als jonge architect probeer ik positief tegen de veranderende wereld aan te blijven kijken en ben ervan overtuigd dat de bebouwde omgeving hieraan zijn ‘steentje’ bij kan dragen. Zo is er met houtbouw CO2 opslag in plaats van uitstoot te realiseren en weten we inmiddels allemaal dat de wereld niet onuitputtelijk is. Architecten zullen hier rekening mee moeten in hun ontwerp, en ExMaterials zal deze bewuste houding willen vertalen in unieke gebouwen: de schoonheid van duurzaamheid.
Op persoonlijk vlak betekent dit dat ik mezelf constant wil blijven ontwikkelen en mijn opgedane kennis wil blijven delen. De uiting hiervan zal zichtbaar moeten worden in gerealiseerde duurzame architectuur.

Waarmee onderscheid jij je van andere architectenbureaus?
De techniek zal altijd een middel blijven en geen doel om ambities te kunnen verwezenlijken. ExMaterials zal vooruit lopen door de beheersing van de nieuwste 3D technieken, hierdoor zijn zowel ideeën en beleving van de klant (Virtual Reality) als de communicatie met het bouwteam (BIM / Augmented Reality) zeer verhelderend over te brengen. Ik ben ervan overtuigd dat een efficiënte en prettige samenwerking een belangrijke voorwaarde is voor een uniek resultaat.

Wat is voor jou de meerwaarde van architectuur / architecten in het bouwproces?
Tijdens het bouwproces werken veel verschillende disciplines intensief samen. Het is belangrijk om gezamenlijk richting oplossingen te blijven denken, waarbij de visie nooit uit het oog verloren mag worden. Architecten hebben hier een hoofdrol in en horen in het totale proces te kunnen inspireren en te coördineren.

Waarom ben je BNA-lid geworden, wat verwacht je van het lidmaatschap?
Het lastigste aan een nieuw architectenbureau zijn de eerste stappen. Door lid te zijn bij de BNA vergroot dit de mogelijkheden om kennis te delen, doordat er veel informatie beschikbaar is in uiteenlopende disciplines. Gezamenlijk sta je sterker dan alleen. Dat is de open houding die ik altijd wil blijven houden in twee richtingen, en dat maakt het vak zo interessant.