Op 1 januari aanstaande loopt de huidige cao-architectenbureaus af. Dat betekent dat de BNA binnenkort in onderhandeling gaat met de werknemersvertegenwoordigers voor een nieuwe cao. De beleidsadviescommissie arbeidszaken, met vertegenwoordigers van BNA-bureaus, adviseert het bestuur over de inzet: wat is voor werkgevers wenselijk?
Geef je inbreng voor de komende cao-onderhandeling
Inbreng gevraagd
Voor dit advies is het essentieel om te weten hoe de leden denken over deze inzet. Geef daarom je inbreng vooraf, via de cao-enquête die de BNA volgende week aan de leden met werknemers verstuurt. Je kunt zelf zaken inbrengen, maar bijvoorbeeld ook aangeven hoe je denkt over loonontwikkeling voor de komende periode. In september organiseren we in aanvulling hierop enkele online cao-bijeenkomsten voor leden om je ook hier gelegenheid te geven je opvatting over de werkgeversinzet mee te geven.
Belang van de cao
De cao is belangrijk voor de architectenbranche. Het is de enige prijsafspraak die wettelijk is toegestaan en legt daarmee legt een bodem in de branche op gebied van arbeidsvoorwaarden. Dit realiseren bureaus zich ook. In 2023 gaf 62% van de BNA-leden in het BNA Verdiepingsonderzoek aan dat de cao eerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden, dit voorjaar was dat percentage gestegen naar 66%.
Cao en honorarium
Cao-loonstijgingen kunnen een belangrijke rol spelen in de contractvorming. Het is voor een gezonde bedrijfsvoering van je bureau van belang om indexatie van kosten op te nemen in offertes en opdrachtbevestigingen. Dat kan via de inflatie (cpi-index), maar een zeker zo goede optie is de cao-contract loonstijging. Deze wordt vaak geaccepteerd door opdrachtgevers, bovendien maken in een gemiddeld architectenbureau de loonkosten het leeuwendeel van de totale kosten uit. Volgens het hierboven al genoemde BNA Verdiepingsonderzoek gebruikte in 2024 25% van de bureaus de ontwikkeling van de cao-lonen als indexatiegrondslag, in 2023 was dat nog 15%.
Eind 2022 stelde de BNA een memo op, met daarin o.a. aandachtpunten voor het opnemen van indexering in contracten. Zie Memo prijsstijgingen en inflatie architect.