Kabinet komt met Nationale Woon- en Bouwagenda

De ministerraad heeft ingestemd met de Nationale Woon- en Bouwagenda en het programma Woningbouw. Hiermee geeft het kabinet gevolg aan de brede oproep tot meer regie op de woningbouw, waarvoor ook VNO-NCW, MKB Nederland, de BNA en bouwbranches hebben gepleit. Meer balans tussen kwantiteit en duurzame kwaliteit is daarbij essentieel vindt de BNA.

Nationale Woon en Bouwagenda
De Nationale Woon en Bouwagenda benoemt de knelpunten op de woningmarkt – en de 6 programma’s waarmee deze worden aangepakt. Van alle programma’s verschijnt nog dit jaar een nadere uitwerking.  

1. Woningbouw
2. Een thuis voor iedereen (aandachtgroepen)
3. Betaalbaar wonen
4. Leefbaarheid en veiligheid
5. Verduurzaming gebouwde omgeving
6. Wonen en ouderen

Eerste reactie BNA
BNA-directeur Fred Schoorl: “De Nationale Woon- en Bouwagenda zit vol ambitie én realisme. Naast alle aandacht voor productie en aantallen woningen is voor BNA ruimtelijke kwaliteit bij wonen én ruimtelijke ontwikkeling een speerpunt. Geen eenheidsworst dus. De integrale kracht van een ontwerpende benadering en ruimte voor experiment kunnen daarbij bijdragen aan innovatieve oplossingen. Geen geïndustrialiseerde 20ste-eeuwse werkwijzen, maar wat de consument nu wil: 21ste-eeuwse kwaliteit en slimheid, met de ontwerpkracht van architecten en met gebruikmaking van de duurzaamste methodieken en digitale innovaties. Zo kachelen we ook niet achteruit ten aanzien van ‘Parijs’”

Werkbezoek Hugo de Jonge

“Er kan wat dat betreft al heel veel. Het motto 'haalbaar, betaalbaar en opschaalbaar' van Minister de Jonge vergt zeker ook slim maatwerk, kwaliteit en aandacht voor consument en gebruiker o.a. door 'mass customization’. We laten dit minister Hugo de Jonge graag zien in een werkbezoek en gesprek. Wat op het gebied van kwaliteit is er nog een inhaalslag nodig; Dus voorbij 'bouwen, bouwen, bouwen' naar 'mensen, mensen, mensen' en wat wij ‘gebouwd geluk’ noemen. Wij doen en denken graag mee. Het voor juli aangekondigde Programma Mooi Nederland moet overigens geen ‘Spielerei’ worden. Er is wat dat betreft namelijk nog een wereld te winnen. Voor de korte en lange termijn.” aldus Schoorl.

Programma Woningbouw
Het eerste programma voor Woningbouw is tegelijk met de agenda verschenen en geeft aan hoe het rijk de ‘regie op de volkshuisvesting’ wil herpakken en wil zorgen tot een versnelling van de woningbouw – door 900.000 woningen te bouwen voor 2030 en toe te groeien naar 100.000 woningen per jaar (nieuwbouw inclusief transformaties en flexwoningen) in deze kabinetsperiode. Hierbij is het streven dat 2/3e van de nieuwbouw betaalbaar is – 600.000 woningen, waarvan 250.000 sociale huur, 500.000 middenhuur door corporaties en 300.000 middenhuur en koop tot €355.000 door marktpartijen.