Kennisdeelsessies Circulair Ontwerpen

BNA is partner van het Platform Circulair Bouwen (CB’23). Dit platform heeft de ambitie om vóór 2023 nationale, bouwsector brede afspraken op te stellen ten aanzien van circulair bouwen. In juli 2021 is de Leidraad Circulair Ontwerpen uitgebracht. De logische vervolgstap is het toepassen van de tools uit de leidraad in concrete ontwerp- en bouwprojecten tijdens bouwketen brede Kennisdeelsessies Circulair Ontwerpen.

Kennis en ervaringen uitwisselen over eigen, concreet project
Daarom organiseert CB’23 een serie van vijf sessies waarin je aan de slag gaat met de leidraad aan de hand van een eigen, concreet project. Zo leer je over de samenhang van de tools en kun je kennis en ervaringen uitwisselen met andere professionals in de bouwketen. Tegelijkertijd bouw je mee aan een betere leidraad. Waar loop jij tegenaan in het gebruik? Welke aspecten zouden in jouw ogen verbeterd moeten worden? Met alle ervaringen kan CB’23 de leidraad verbeteren en verrijken.

Kennisdeelsessies Circulair Ontwerpen CB'23

De kennisdeelsessies vinden plaats van januari t/m mei 2022. Elke sessie duurt circa 2 uur, de exacte data worden nog vastgesteld. Het doel is om een hybride reeks te maken met afwisselend online en live sessies bij NEN in Delft, een en ander onder voorbehoud van de ontwikkelingen rondom corona. De kosten voor deelname zijn € 250,- excl. BTW per persoon. Meld je vóór 30 november aan via onderstaand formulier. Bij voldoende animo ontvang je in december bevestiging en meer details.

Manifest Circulaire Architectuur

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de architect een belangrijke rol vervult bij de totstandkoming van circulaire bouwprojecten. Tijdens de ontwerpfase worden immers keuzes gemaakt die het wel of niet circulair zijn van een bouwproject grotendeels bepalen. Om architectenbureaus te ondersteunen heeft de BNA samen met leden eerder het Manifest Circulaire Architectuur opgesteld. Hierin staan vijf ontwerpprincipes die soms voor de hand liggen maar ook prikkelen tot een andere manier van omgaan met architectuur en bouwen. Zij bieden handvatten voor zowel het ontwerp zelf als voor de noodzakelijke gesprekken met opdrachtgevers, uitvoerende bouw en toeleverende industrie.