‘Kies bovengemiddeld omzetverlies als basis tegemoetkoming vaste lasten’

De BNA roept de politiek op om ondernemers niet op basis van een vrij willekeurige code, maar op basis van omzetverlies kapitaalsteun via de TVL-regeling te geven. Directeur BNA, Fred Schoorl: ‘de logica van de eerste fase van ondersteuning is voorbij, dat moest natuurlijk snel en pragmatisch, vooral voor direct keihard getroffen branches, nu kan het eerlijk en op basis van een objectief criterium. Veel sectoren staan nu onterecht alsnog in de kou, waaronder in de creatieve sector en architectuur’. In een brief aan de Vaste Kamercommissie van Economische Zaken en Klimaat roepen de voorzitters van BNA, BNO, Modint en de Federatie Creatieve Industrie het kabinet op bij tegemoetkoming vast lasten (TVL) het criterium bovengemiddeld omzetverlies voor alle sectoren te laten gelden.

SBI-codes: onbegrip en willekeur
De toepassing van de zogenaamde SBI-codes binnen de tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren (TOGS) leidde al tot veel onbegrip, een gevoel van willekeur en onrechtvaardigheid in de keuze van sectoren die in aanmerking komen. Zo komen ondernemers uit architecten-, ontwerp- en modebranche niet in aanmerking omdat hun SBI-codes niet zijn opgenomen in de regeling. Een deel van de bedrijven in deze sectoren wordt net zo hard geraakt als de op last van de overheid gesloten sectoren, waaraan zij leveren. Denk aan architecten en ontwerpers, die projecten doen voor de horeca, de culturele sector, de reis- of evenementenbranche.

Compensatie bij extreem omzetverlies

De BNA vindt het te prijzen dat er nu een regeling komt voor een tegemoetkoming in de vaste lasten van bedrijven in plaats van de TOGS-regeling. Daarbij dient echter voorkomen te worden dat voor toegang tot de regeling opnieuw wordt uitgegaan van een afbakening op basis van SBI-codes. Schoorl: “Daarom pleiten wij ervoor bij de TVL-regeling de SBI-systematiek te verlaten en deze te vervangen door enkel een criterium voor extreem omzetverlies als gevolg van de overheidsmaatregelen in alle sectoren. Het kan en moet nu eerlijker. Zeker als je ook verwacht dat bijvoorbeeld architecten klaar staan voor de versnelling woningbouw. Het instandhouden van de keten is daarvoor cruciaal’