Leiderschapstransitie bij architectenbureaus

Hoe zorg je als eigenaar van een architectenbureau voor een soepele overdracht naar een nieuwe generatie? En waar moet je juist als potentiële opvolger rekening mee houden bij een leiderschapstransitie? De nieuwe white paper ‘Leiderschapstransitie bij architectenbureaus’, dat Bouwlokaal in samenwerking met de BNA heeft ontwikkeld, bekijkt het traject van twee kanten en geeft bestaande en toekomstige bureau-eigenaren inzicht in de te doorlopen stappen.

Dubbel succescriterium

De levensloop van bedrijven in de creatieve industrie is anders dan die van traditionele ondernemingen. Architecten- of ontwerpbureaus hebben te maken met het zogenaamde ‘dubbel succescriterium’; zakelijk succes en creatief-inhoudelijk succes. In de creatieve sector is de eigenaar vaak het gezicht van het bureau, de eindverantwoordelijke die de ontwerpen zijn of haar signatuur geeft. Bij een leiderschapstransitie weegt het creatief inhoudelijke succes dan ook minstens even zwaar mee als het zakelijke succes.

Leiderschaps- en eigendomstransitie

De overdracht naar een volgende generatie omvat globaal twee hoofdthema’s: de ‘zakelijke’ eigendomstransitie en de ‘inhoudelijke’ leiderschapstransitie. Bij de eigendomstransitie gaat het vooral over de organisatievorm, geld, juridische en fiscale zaken. Bij de leiderschapstransitie wordt gekeken naar onderwerpen als; de kwaliteit van mensen, persoonlijke vaardigheden en hun netwerk. Groot verschil tussen de twee is dat een eigendomstransitie een kortlopend proces is dat met het zetten van een handtekening kan worden bekrachtigd. De overdracht van leiderschap is een veel ingewikkelder proces dat zelfs jaren in beslag kan nemen. Beide transities worden in de white paper besproken.

Leiderschapstransitie leeft in de architectenbranche

Leiderschapstransitie leeft in de architectenbranche. De groeiende vraag naar inzicht in dit onderwerp heeft verschillende oorzaken. De laatste babyboomers bereiken de pensioengerechtigde leeftijd. Tijdens de crisis van de jaren ’80 startten veel jonge architecten een eigen bureau. Deze groep bereikt nu de pensioengerechtigde leeftijd. En door de kredietcrisis na 2008 werden eigenaren gedwongen langer door te werken. Ze zijn toe aan de overdracht van hun bureau.