De inflatie is hoog, de rente stijgt en de koopkracht daalt. Toch gaan de salarissen in de architectenbranche de komende zomer met maar 0,75% omhoog. Hoe zit dat? We krijgen als de werkgeversvertegenwoordiger bij cao-onderhandelingen deze periode regelmatig vragen over de loonstijging.
Loonstijging in de architectenbranche: hoe zit dat?
De BNA ziet de hoge inflatiecijfers en de afspraken in andere cao’s, zoals die in de Bouw, natuurlijk ook. Deze kunnen ertoe leiden dat we na de komende cao-onderhandelingen uitkomen op een aanpassing van de salarissen. Al zijn de inflatiecijfers niet allesbepalend. Een principieel verschil is dat in andere branches, zoals de bouw, een nieuwe cao is gesloten. Daarin zijn de huidige ontwikkelingen verwerkt. Wij hebben de huidige tweejarige cao in februari 2021 gesloten, dus bijna anderhalf jaar geleden. Toen was inflatie geen issue. We hebben toen een loonstijging afgesproken op basis van de toen geldende situatie:
- zomer 2021 1,5%;
- 1 januari dit jaar een vast bedrag (gemiddeld 1%) erbij,
- in 1 juli 2022 nog eens 0,75%
- 1 januari 2023 nog een vast bedrag (gemiddeld 0,75%).
Dus de 0,75% verhoging deze zomer is een afspraak die is gemaakt begin vorig voorjaar, die we nu uitvoeren.
Moeilijk vergelijkbaar dus. Een aanpassing nu zou betekenen dat we de cao moeten openbreken: dat is geen reële optie. Maar het duurt niet meer zo lang totdat onze cao afloopt (maart 2023) en dan is er een nieuwe situatie.
De BNA wil nadrukkelijk handelen vanuit verantwoordelijk werkgeverschap. Zo hebben we in de afgelopen cao het minimumsalaris opgetrokken naar 14 euro per uur. Dat betekent de facto dat de laagste salarisschalen zijn verdwenen of verkort. In de cao hieraan voorafgaand hebben we afspraken gemaakt over de beloning van de zzp’ers (minimaal 150% van de beloning van werknemers in loondienst i.v.m. hun sociale zekerheid). Die verantwoordelijkheid blijft en daarop willen we ook aanspreekbaar zijn: door onze leden en ook door onze medewerkers.
Het cao-resultaat zal voor alle BNA bureaus straks overigens niet zomaar uit de lucht komen vallen. Jullie hebben er iets over te zeggen. Dit najaar peilen we bij alle leden, via een enquête, welke issues er spelen en wat de inzet zou moeten zijn. Ieder lid kan dan dus zijn of haar mening en opvattingen kwijt. Dat geldt ook voor de loonontwikkeling. We laten ons ook adviseren door de beleidsadviescommissie arbeidszaken, waarin een aantal leden van de BNA is vertegenwoordigd.
Vervolgens komt de cao-werkgeversdelegatie tot een voorstel voor de inzet, die door het bestuur wordt vastgesteld. Hieraan voorafgaand organiseren we nog een brede bijeenkomst voor BNA-leden met het voorstel, ook dan is er dus nog een mogelijkheid tot reactie.
Hierna volgen de onderhandelingen. Het onderhandelingsresultaat wordt tenslotte aan alle leden voorgelegd en voorzien van een advies van het bestuur. Uiteindelijk besluit het bestuur, samen met de bonden, over de cao. Om een level playing field ten aanzien van arbeidsvoorwaarden te borgen en zo een aantrekkelijke branche te blijven om in te werken vragen de sociale partners daarna het ministerie van SZW om de cao algemeen verbindend te verklaren voor alle architectenbureaus in Nederland (dus niet alleen de BNA-leden). Dat laatste kan, zolang 60% van de werknemers in de branche is aangesloten bij een BNA-bureau. Hier geldt dus ook weer: je lidmaatschap is ontzettend belangrijk!
Het proces is nog eens toegelicht in de bijlage hieronder. Voor vragen over deze procedure kun je terecht bij Jaap Overbeek, joverbeek@bna.nl.