Netwerkbijeenkomst naar een inclusieve branche

Op 8 oktober kwam het netwerk naar een inclusieve branche bij elkaar. Voor de pandemie spraken we met elkaar af dat we naar een inclusievere branche willen. Nu blijkt dat de gevolgen van COVID-19 in veel opzichten de kwetsbaarheid benadrukt en verschillen groter maakt. De werkvloer heeft óók een emanciperende en samenbindende rol in de samenleving. Hoe voorkom je toenemende verwijdering tussen bevolkingsgroepen? Hoe kunnen we onze aanpak verbeteren, zodat we in staat zijn om op een significante en duurzame manier de wijzer van diversiteit te verleggen binnen je bureau? Wat is er nodig om een echt open en inclusieve branche op te bouwen die kansen creëert voor iedereen en talent maximaliseert?

Voor deze sessie waren een drietal gasten uitgenodigd maar ook was er een update en konden er best-practices gedeeld worden. Edith Winkler van W Architectuurstudio en Marieke Istha van de BNA modereerde de online sessie.

Anne Costentino, Diversity & Inclusion Manager van de RIBA vertelde over het ontstaan en de noodzaak voor het door haar geleide actieprogramma om gelijkheid en inclusie te ondersteunen en te ontwikkelen binnen de RIBA, het vak en de bouwkolom. De RIBA biedt een breed programma aan waar zij uitgaan van de 9-tal beschermde karakteristieken van de Equality Act 2010, leeftijd, handicap, seksuele oriëntatie, geslachtsverandering, gender, geloof of overtuiging, huwelijk en partnerschap, ras en etniciteit, zwangerschap en ouderschap. Eind september resulteerde dit in het online Inclusion by Design festival.

Riba Role Models
Riba Role Models

Merel Pit vertelde over het ontstaan van A.ZINE, een online magazine met een nieuw perspectief op architectuur. Samen met een redactie en een groep auteurs en fotografen werkt ze aan architectuurverhalen die een nieuw licht op het vak bieden. Zo heeft ze de rubriek Mevr. De Architect gestart, waarin ze niet alleen vrouwelijke architecten een podium geeft, maar ook onderzoekt hoe het kan dat zoveel vrouwen de professie verlaten. Het Magazine dat nu voornamelijk online is krijgt eind 2020 ook een fysieke vorm. Lees hier meer over A.ZINE

En Inger Kammeraat, Managing Director MVRDV vertelde hoe zij als onderdeel van haar functie het overwerk en de genderongelijkheid aangepakt heeft. Daarnaast is ze hard op weg om bij MVRDV een bedrijfscultuur naar Scandinavisch model te introduceren: veilig, inclusief, duurzaam en divers.

De deelname van Inger Kammeraat krijgt een vervolg tijdens de BNA Architectendag op 5 november in de sessie: Kiezen voor een betekenisvol, toekomstbestendig bureau. In deze sessie praat zij met Els Molenaar van Blooming-org over in hoeverre de interne organisatie van bureaus op die nieuwe werkelijkheid aansluit. Alle maatregelen vanwege COVID-19 hebben veel impact op de interactie tussen collega’s onderling, met klanten en met andere partners. Dit heeft invloed op de cultuur van het bureau en op het welzijn van collega’s op korte en lange termijn. Hoe vertaal je thema’s als duurzaamheid, inclusiviteit en diversiteit naar je bedrijfsvoering om op lange termijn betekenisvol te kunnen zijn? Hoe behoud je je bureaucultuur in een dynamische omgeving? Welke keuzes ga je als bureau maken om de toekomst vorm te geven en welke waarden hanteer je daarbij?