Nieuw BNA Beleidsplan 2023-2025: Betrokken

Elke drie jaar stelt de BNA een beleidsplan op met daarin haar doelen en ambities op basis van in kaart gebrachte ontwikkelingen binnen en buiten de branche. Het beleidsplan wordt uitgebreid getoetst en gewogen door de Ledenraad en is afgelopen donderdag goedgekeurd. Dit jaar draagt het de titel: Betrokken.

BNA-directeur Fred Schoorl: "Onze creatieve, professionele branche staat klaar om deel van de oplossing te zijn in een wereld die schudt op zijn grondvesten. Van geopolitieke spanningen en oorlog binnen Europa, de klimaat- en verduurzamingsopgave, de energie- en stikstofcrisis, de stagnerende woningmarkt tot inflatie en stijgende kosten. Juist dán is creativiteit nodig. Zoals ook in het regeerakkoord uit 2021 staat. En daar is de BNA het geheel mee eens".

Uit het BNA Beleidsplan:

Samen sterker
Onze missie is het versterken van architectenbureaus die op kansrijke markten toegevoegde waarde bieden aan opdrachtgever en samenleving. De BNA staat voor het collectieve belang van de branche en werkt aan het versterken van bureaus door belangenbehartiging, het uitwisselen van kennis, het scheppen van goede condities voor het ondernemerschap en het faciliteren van netwerken. Juist het bundelen van krachten maakt sterk en dat is de essentie van onze vereniging. We vertegenwoordigen ruim 60% van de werkenden op architectenbureaus. Daarmee kunnen we zaken voor de branche voor elkaar krijgen. Zoals bijvoorbeeld het namens de werkgevers afsluiten van de cao die geldt voor alle architectenbureaus in het land.

Betrokken branche
Het doel is een zichtbare, financieel gezonde en inclusieve branche die door de buitenwereld als betrokken, vernieuwend en essentieel wordt gezien bij de grote opgaven van deze tijd. Een branche die als onmisbaar wordt gezien door overheid en opdrachtgevers. Door de kerntaken van een branchevereniging (de “3 b’s”: bureauondersteuning, belangenbehartiging en brancheontwikkeling) vorm te geven op een manier die past bij de omgeving en deze tijd. Door de branche te versterken en vernieuwen. En de relevantie, reputatie en representatie van de vereniging succesvol te verhogen. Op eerlijke voorwaarden, volle kracht vooruit.

Maatschappelijke meerwaarde
Architecten zijn betrokken bij het oplossen van maatschappelijke opgaven. Met hun deskundigheid en ervaring zetten architectenbureaus hun ruimtelijke ontwerpkracht in voor betaalbare en energie-efficiënte woningen, aantrekkelijke en functionele openbare ruimtes en minder CO2-uitstoot en grondstoffengebruik door het ontwerpen van duurzame gebouwen. Met oplossingen die de tijd doorstaan en waarde toevoegen aan hun omgeving. Als verbinders, verbeelders en vernieuwers dragen zij met hun integrale aanpak bij aan een duurzame en inclusieve toekomst voor onze samenleving en aan het verbeteren van de levenskwaliteit in dorpen en steden.

      De kern van het beleidsplan wordt gevormd door vijf doelen en ambities

      • Lobby. BNA schept condities om de rol en positie van architectenbureaus te versterken
      • Ondernemerschap. BNA versterkt het ondernemerschap van de branche
      • Verbinden & Verenigen. BNA verbindt en verenigt haar leden onderling
      • Klimaat & Verduurzaming. Voor architectenbureaus zijn CO2-reductie en beperking van grondstoffengebruik uitgangspunten in het ontwerp
      • Waarde & Impact. Architectenbureaus tonen de ecologische, sociale en economische impact van hun projecten en hun bedrijf