Nieuw BNA-lid Bob Romijnders stelt zich voor

Sinds wanneer ben je architect en hoe lang is je bureau actief?
Voordat ik in 2010 aan de opleiding Architectuur aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) begon, werkte ik enkele jaren bij architectenbureau Peter Heuvelmans in het Brabantse Lage Mierde. Dit bureau richtte zich op architectuur- en interieuropdrachten in het exclusievere segment, hoofdzakelijk villadesign. Hier leerde ik alles wat bij het vak van architect en interieurontwerper komt kijken. Van het uitzoeken van materialen voor een interieurplan tot het architectonisch ontwerp. Maar ik leerde er ook te denken en te handelen als ondernemer. Kortom, ik heb hier een zeer leerzame tijd beleefd. In 2010, middenin de crisis, besloot ik voor mezelf te beginnen. Inmiddels had ik door alle ervaring een eigen visie ontwikkeld over architectuur en interieur. Samen met de kennis die ik had opgedaan tijdens eerdere studies (waaronder de HTS Bouwkunde en de Academie voor Architectuur en Stedenbouw) was dit een stevig fundament om mijn eigen bureau te starten. In 2013 studeerde ik af, daarna groeide het bureau snel. Inmiddels werken er, naast mijzelf, 4 mensen bij mijn bureau. Een andere architect, een interieurvormgever, een technisch ontwerper en een bureaumanager.

Waarom ben je architect geworden?
Mijn vader wilde vroeger eigenlijk architect worden, maar door het vroege overlijden van zijn vader was hij genoodzaakt om met zijn broers het destijds kleine loodgietersbedrijf over te nemen. Dit groeide uit tot een groot, gerenommeerd installatiebureau. Na jaren te hebben samengewerkt met zijn broers, besloot hij een eigen dakdekkersbedrijf te starten. Naast de ondernemersgeest denk ik dat ik dit stukje DNA ook van hem meegekregen heb. Tijdens mijn studie Bouwkunde aan de HTS leek het er aanvankelijk op dat ik het bedrijf van mijn vader zou gaan inrollen. Echter, gaandeweg de opleiding en mijn eigen persoonlijke ontwikkeling kwam ik erachter dat mijn werkelijke passie en interesse bij architectuur lag. Daar kwamen mijn tekentalent en ruimtelijk denkvermogen het beste tot uiting. Vanaf dat moment was mijn wens om architect te worden en met dit mooie en creatieve beroep andere mensen te verassen en blij te maken.

Waar ligt je ambitie? Hoe ziet je bureau er over vijf jaar uit?
Mijn ambitie ligt bij exclusieve projecten voor particulieren en zakelijke klanten, zowel op het gebied van interieur als architectuur. Momenteel richten we ons nog veelal op projecten in de regio. We krijgen echter steeds vaker aanvragen voor projecten elders in het land en ook internationale projecten. Ook dit is een richting waarnaar ik met mijn bureau graag zou willen meebewegen.

Waarmee onderscheid jij je van andere architectenbureaus?
De combinatie van architectuur en interieur is voor veel klanten prettig. Dat we ook een goede kennis hebben op het gebied van interieur stelt ons in staat om al in een vroeg stadium grote stappen vooruit te denken in het architectonisch ontwerpproces. Daarnaast werken we heel hecht met elkaar samen. Elk teamlid is goed op de hoogte van de lopende projecten. Hierdoor komt het regelmatig voor dat een architect meedenkt over interieurprojecten en een interieurvormgever over architectuurprojecten. Dit levert vaak verrassende inzichten op.

Wat is voor jou de meerwaarde van architectuur / architecten in het bouwproces?
(Goede) Architecten zijn eigenlijk kunstenaars, ze zijn creatief, hebben een zeer goed ruimtelijk inzicht en veel kennis van de bouw. Met deze combinatie is de architect bij uitstek dé aangewezen professional om de wensen/ambities van een initiatiefnemer naar een hoger niveau te tillen. Dit zorgt voor een hoge bouw- en esthetische kwaliteit. Daarnaast zorgt de architect voor de blauwdrukken die het communicatiemiddel zijn voor de bouwvoorbereiding en uitvoering.

Waarom ben je BNA-lid geworden, wat verwacht je van het lidmaatschap?
Door lid te worden van de BNA, ben ik up-to-date op het gebied van architectuur. Bovendien zie ik uit naar de kennisuitwisseling met andere bureaus. Tot slot is het een kwaliteitskeurmerk.

Bob Romijnders is eigenaar van Bob Romijnders Architectuur + Interieur