Op 11 september gaat een nieuwe groep jong talent van 67 jonge ontwerpers starten met het Professional Experience Programme (PEP). Op 4 en 5 september ontving een eerdere groep van 46 architecten, 10 stedenbouwkundige, 9 landschapsarchitecten tijdens een feestelijke bijeenkomst in B.Amsterdam van PEP het certificaat waarmee zij zich als architect kunnen inschrijven bij Bureau Architectenregister.
Nieuwe groep start beroepservaringperiode
Één op de vijf bureaus biedt beroepservaringsplek
Ruim een vijfde (22%) van alle bureaus heeft ervaring met het geïntegreerde PEP programma. Gemiddeld 18% van de bureaus heeft ervaring met de zelfstandige route. Grotere bureaus hebben meer ervaring met het aanbieden van een beroepservaringsplek en een mentor dan kleinere bureaus. Zo blijkt uit het BNA Verdiepingsonderzoek.
Van architectentitel naar een eigen bureau
Gemiddeld genomen verwachten bureaus dat 16% van de starters met de architectentitel op termijn bureau-directeur kan en wil worden binnen hun bureau. Bureaus schatten dat starters hiervoor gemiddeld ongeveer 9 jaar nodig hebben.
Multidisciplinair denken en werken
De meeste bureaus hechten waarde aan een duidelijk onderscheid tussen architectuur , stedenbouw, landschap en/of interieur omdat het verschillende expertises zijn en het zorgt voor de helderheid naar opdrachtgevers. Wel vinden zij integraal denken en werken belangrijk en dat bureaus vrij moeten zijn in hoe zij zichzelf willen profileren.
Wettelijke beroepservaring
Sinds 1 januari 2015 moet een jonge ontwerper na het afronden van de (master)opleiding een beroepservaringperiode doorlopen om zich te kunnen inschrijven in het architectenregister. Dat kan via de het geïntegreerde programma van de PEP of via een zelfstandige route. De ontwerpers die van de Academies van Bouwkunsten afkomen, hebben tijdens hun opleiding hun beroepservaringperiode al doorlopen.