In 2012 heeft Bert Leeuwis, toen student Design & Construction, een onderzoek naar BIM bij kleine architectenbureaus gedaan voor zijn master opleiding Real Estate & Housing aan de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft. Om tot conclusies van het onderzoek te komen heeft hij naast het bestuderen van literatuur een enquête gehouden bij de BNA aangesloten bureaus en zijn er casestudies uitgevoerd. Vanuit de BNA was de wens om te achterhalen waarom kleine architectenbureaus soms achterblijven bij de toepassing van BIM.
Onderzoek BIM bij kleine architectenbureaus
Dit onderzoek is op bepaalde onderdelen verouderd maar de aanbevelingen en conclusies zijn nog steeds toepasbaar:
- Het BIM-niveau van de BNA-bureaus was toen nog niet zo hoog, maar veel bureaus waren er al wel mee bezig. Directe en indirecte kosten werden als grote barrière genoemd, maar de te verwachten kostenbesparing werd als grootste drijfveer genoemd. Investeren in BIM werd als waardevol gezien, die zich op korte termijn terugverdient, wat kan leiden tot scherpere offertes en betere concurrentiepositie.
- De voordelen van BIM; betere coördinatie van de documentatie, hogere kwaliteit, grotere productiviteit, toegenomen opleveringssnelheid en nieuwe omzet- en bedrijfskanten, werd gevonden bij de kleinere architecten bureaus in Nederland.
- BIM maakte de weg vrij voor een intensievere samenwerking met ketenpartners zoals bijvoorbeeld adviseurs op bepaalde specifieke gebieden. En biedt ook beheer van gebouwinformatie gedurende de gehele levenscyclus van het gebouw.
- Juist bij een klein bureau met een simpele structuur is introductie van BIM vaak succesvol, terwijl bij grotere bureaus met een professionele bureaucratie het wat moeizamer kan zijn en gefaseerde implementatie beter werkt. Ook het opleiding van je personeel is belangrijk en ervoor zorgen dat je de juiste pakketten en updates hebt.
Verder kwam uit het onderzoek naar voren dat het gebruik van BIM de concurrentiepositie van architecten verstrekt op twee vlakken: de prijs/kwaliteit verhouding en de selectiekansen van projecten.