'Overheid kan circulair ontwerpen en bouwen meer bevorderen’

Architectenbureaus zien - naast hun eigen verantwoordelijkheid - een belangrijke rol weggelegd voor de overheid bij het bevorderen van circulair ontwerpen en bouwen. Dit kan het best door het gebruik van circulair materiaal te stimuleren, zelf het goede voorbeeld te geven met circulair aanbesteden, het gebruik van een materialenbank te stimuleren, het aanpassen van wet- en regelgeving en het beprijzen van CO2-uitstoot. Zo blijkt uit het BNA Verdiepingsonderzoek 2019.

Duidelijke definities

BNA-directeur Fred Schoorl: “De belangrijkste reden waarom bureaus nu knelpunten ondervinden bij de uitvoering of inschrijving van een circulair project is het ontbreken van een duidelijke definitie van circulair bouwen. Duidelijkheid over wat de opdrachtgever verwacht en verstaat onder een circulaire aanpak is erg belangrijk en essentieel voor het soepel verlopen van dergelijke projecten. Bureaus willen vaak wel harder, maar de praktijk is weerbarstig. Daarom werken we met BNA bureaus samen aan kennisontwikkeling en -uitwisseling.”

Verantwoordelijkheid architecten

Twee derde van de bureaus vindt de circulaire ontwerpprincipes van de BNA behulpzaam bij het gesprek met opdrachtgevers en bouwpartners. De bureaus die het Manifest Wij Gaan Circulair onderschrijven, doen dat vooral omdat zij vinden dat de branche zijn verantwoordelijkheid moet nemen. Natuurlijk zijn ook de ambities van de opdrachtgever van groot belang, wil deze wel circulariteit? Schoorl: “Door als architecten daar onderbouwd het gesprek over te voeren, blijkt dat er al snel veel mogelijk is.”

Circulaire ontwerpen en materialen

Aan bureaus is gevraagd waar hun kennisbehoefte ligt op het gebied van circulair ontwerpen en bouwen. Net als vorig jaar wordt informatie over circulair ontwerpen het meest aangemerkt (55%), gevolgd door meer kennis over circulaire of biobased materialen (40%). Joke Stolk, architect bij Kraaijvanger Architects “Geen enkele circulariteitskeuze staat op zichzelf door de samenhang met de bouwmethodiek. Dat maakt circulair ontwerpen uitdagend.”