Bij het specificeren van materialen door architecten en bouwpartners zijn prijs (42%), het architectonisch ontwerp (39%), de wensen van de opdrachtgever (37%), esthetiek en milieu impact (beide 30%) de belangrijkste criteria. Ruim de helft van bureaus (54%) staat positief tegenover verdere aanscherping van programma’s van eisen bij selecties en regelgeving gericht op duurzaam bouwen, maar er zijn ook bureaus die daar minder positief tegenover staan. Dat blijkt uit het BNA Verdiepingsonderzoek 2023.
Specificatie duurzame bouwmaterialen vraagt zorgvuldige afweging
Footprint bouwmaterialen
De overheid overweegt naast een aanscherping van de BENG en MPG-eisen een CO2 normering middels een nieuwe Global Warming Protection-eis (GWP). Carbon based design is een relatief nieuw thema voor ruimtelijke ontwerpbureaus. Bureaus zien hierin kansen voor versnelling van innovatie, het opnieuw uitvinden van het vak en zien het als een stok achter de deur om duurzame keuzes te maken. Als potentiële belemmeringen noemen bureaus vooral de betaalbaarheid, potentiële vertraging bij vergunningverlening en meer bureaucratie. De BNA bepleit daarom ten aanzien van de door het Kabinet voorgenomen aanscherping van de BENG, MPG en de mogelijke introductie van een GWP-eis een integrale praktijkgerichte, gefaseerde aanpak in lijn met het akkoord van Parijs.
Quotes bureaus
- “Wij zien vooral kansen. Door te weten wat de impact van je ontwerpkeuzes is kun je sturen en duurzaam ontwerpen en de opdrachtgever meenemen in de keuzes. CO2 reductie is alleen maar toe te juichen. De kwaliteit van de reken- en beoordelingsmethode bepaalt het succes”
- “Wie ontwikkelt een gebruiksvriendelijke en begrijpelijke tool hiervoor? Hoe krijg je de verschillende branches in een database? Wie betaalt de ontwikkelkosten? Hoe krijg je simpele, niet technische materialen gecertificeerd? En belangrijkste: bij wie ligt de verantwoordelijkheid?”
- “We moeten niet verzanden in regelgeving en boekhouden op papier. De duurzaamheidsambities moeten hun doel niet voorbij schieten want de bouwkosten zijn al enorm gestegen.”
Nieuwe expressievormen
Architecten zijn zich steeds meer bewust van de cruciale rol die materialen spelen bij de duurzaamheid van bouwprojecten en onze leefomgeving. Zij maken hun materiaalkeuzes niet alleen vanuit esthetische en functionele optiek. Door nieuwe duurzame materialen te specificeren ontstaan nieuwe expressievormen, die de gezondheid, klimaatneutraliteit, sociale cohesie en gezonde ecosystemen bevorderen.