Spoedwet stikstof eerste stap in goede richting

Het is van groot belang dat de spoedwet aanpak stikstof snel wordt aangenomen door de Eerste Kamer, al is het nog geen definitieve oplossing. Er is een ingrijpend pakket maatregelen voor écht natuurherstel nodig en een transitie naar dito duurzame landbouw. Dit om ervoor te zorgen dat natuurgebieden weer gezond worden én bouwprojecten niet alsnog tot stilstand komen. BNA-directeur Fred Schoorl: ”De BNA is voor een verdere bezinning: stop met knip- en plakwerk in regelingen en kom met een plan voor duurzame oplossingen, waardoor we als samenleving niet op de pof leven. Daaraan leveren architecten graag een bijdrage.”

Stagnatie vergunningen

Door de uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in mei mag deze regeling niet meer worden gebruikt als basis voor het verlenen van vergunningen. Alleen het plan om stikstofdepositie – of ammoniak - terug te dringen is niet voldoende. Bij een project moeten partijen vooraf bewijzen dat dit ook echt gebeurt. De voortgang van veel bouwprojecten in de buurt van Natura 2000-gebieden is hierdoor gestagneerd. Wachten is daarom op de nieuwe stikstofregels en -rekenmethoden van de overheid voor het vlottrekken van veel plannen.

Vertraging woningbouw

Van de architectenbureaus ervaart nu al 41% vertragingen in projecten door de stikstofproblematiek. In het bijzonder bij grotere en kleinere woningbouwprojecten. De ervaren vertragingen treden vooral op bij projecten waarbij de vergunning nog moet worden aangevraagd bij gemeenten en provincies in het hele land. Ruim de helft van de bureaus verwacht een negatieve invloed op hun omzet. Kleinere bureaus blijken iets minder last te hebben van de stikstofproblematiek dan grote bureaus.

Oplossingsrichtingen volgens bureaus

Bureaus zien energieneutraal bouwen als meest kansrijke oplossing voor het verminderen van de stikstofuitstoot bij natuurgebieden, gevolgd door circulair bouwen, het gebruik van nieuwe technieken en natuur inclusief bouwen. De meeste bureaus (76%) zijn al actief met energieneutraal bouwen en ruim de helft (55%) met circulair bouwen. Bewust gebruik maken van nieuwe materialen, modulair bouwen, nieuwe technieken en natuur inclusief bouwen is voor ongeveer 30% van de bureaus al dagelijkse praktijk. De aandacht voor deze onderwerpen neemt door de stikstofproblematiek snel toe.