Onlangs heeft de eerste meeting plaatsgevonden met verschillende brancheorganisaties in de ontwerp- en bouwsector en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Op de agenda stond de door de BNA geïnitieerde Praktijktoets duurzame bouwregelgeving.
Start eerste verkenningen voor praktijktoets duurzame bouwregelgeving
De Praktijktoets heeft als doel om te onderzoeken wat het in de dagelijkse ontwerp- en bouwpraktijk betekent als verschillende wetten en regels op het gebied van duurzaam bouwen worden aangescherpt. Het geeft antwoord op voor architecten relevante vragen. Hoe kunnen we het aanscherpen van de duurzaamheidswetgeving het best onderzoeken aan de hand van realistische projecten en ontwerpscanario’s? En welke gecombineerde effecten heeft deze invoering op de ontwerp- en bouwpraktijk?
In het overleg bleek de animo voor de Praktijktoets onder alle aanwezigen nog onverminderd groot. De uitgangspunten, doelen en aanpak zijn gezamenlijk bepaald. In september staat een nieuwe bijeenkomst in het kader van de Praktijktoets gepland. Het eerste globale projectvoorstel zal de komende maanden worden uitgewerkt in een plan van aanpak, dat de basis vormt van de beoordeling van de operationele en financiële haalbaarheid van het plan. Uiteindelijk is het de bedoeling dat BNA-bureaus een actieve rol gaan vervullen bij het onderzoeken van de projecten.
Standpunt BNA
Het bepalen van de positie van de BNA is een intensief traject geweest. De input van meerdere experts bij BNA bureaus, onze duurzame ambassadeurs en de resultaten van onderzoek onder alle leden is daarbij het vertrekpunt geweest. Namens de BNA heeft Coert Verkuijl, in het dagelijks leven directeur van KCAP, gedurende een half jaar deelgenomen aan een klankbordgroep van het ministerie van BZK over dit onderwerp.
Met betrekking tot de aanscherping duurzaamheidswetgeving als de BENG, de MPG en de introductie van GWP-normen, heeft de BNA zich telkens, in lijn met het beleidsplan 2023-2025, constructief en realistisch opgesteld. Ja, we willen verduurzamen, maar zien tegelijkertijd dat de verschillende wet- en regelgeving elkaar tegenwerkt en dat het systeem van duurzaamheidsdata van materialen nog niet compleet en actueel is. We zagen ook dat de onderzoeken naar de effecten van de invoering theoretisch van aard waren. Daarom hebben we gepleit voor een praktijkgericht ontwerponderzoek om de effecten te onderzoeken. Ter afronding van het proces in de klankbordgroep heeft de BNA eind juni jl. het ministerie per brief geïnformeerd over haar standpunten. Wat mede heeft geleid tot de betrokkenheid van de het ministerie van BZK bij de Praktijktoets.