De volharding van de gemeente Rotterdam – en ook de samenwerking met de BNA – werpt zijn vruchten af. Sinds 1 september is het mogelijk om zonder een omgevingsvergunning een woning te laten bouwen of verbouwen.
Start vergunningsvrij woningen bouwen in Rotterdam
Opdrachtgevers kunnen met Architect aan Zet vergunningsvrij projecten met weinig ruimtelijke en bouwtechnische risico’s bouwen of verbouwen. Dat kan een nieuwe woning zijn of renovatie. Ook is het mogelijk om een dakkapel, dakopbouw, dakterras of tuinhuis of atelier te laten plaatsen. Voorwaarde is wel dat de architect gekwalificeerd is. Het betreft een experiment voor de komende vijf jaar.
Sneller, makkelijker, goedkoper
Inmiddels zijn er 16 gekwalificeerde architecten die de noodzakelijke training bij de BNA Academie hebben doorlopen. Zij mogen opdrachten aannemen. Naar verwachting zullen er in oktober en november nog een aantal gekwalificeerden bijkomen. De architecten zijn verantwoordelijk voor het hele bouwproces, van idee tot realisatie en alle administratie er omheen. Van inpassing in het bestemmingsplan en toezicht op de bouwplaats tot het afstemmen met de omwonenden (participatie) en welstand. Zij hoeven alleen een melding te doen bij de gemeente; een omgevingsvergunning is niet nodig. Ook hoeven er geen leges betaald te worden. Wel moeten een andere architect en een technisch bouwkundige (gecertificeerde kwaliteitsborger) meekijken in dit proces. Rotterdam heeft hiervoor als eerste gemeente in Nederland toestemming van het kabinet gekregen op basis van de Crisis- en Herstelwet.
Architect zorgt voor extra kwaliteitsimpuls
BNA-directeur Fred Schoorl: “We ondersteunen Architect aan Zet van harte. Hopelijk wordt een dergelijk versneld bouwproces overal de nieuwe standaard, vooral ook omdat het dienstbaar is aan opdrachtgevers. In Rotterdam kunnen zij nu sneller, makkelijker en goedkoper een huis laten bouwen of verbouwen dat bij hun wensen past, zonder dat een en ander aan kwaliteit inboet. Zo draagt Architect aan Zet bij aan de woningbouwopgave, nu eerst in Rotterdam, in de nabije toekomst hopelijk ook daarbuiten. Goed dat hiermee de rol van de architect in het verkrijgen van kwaliteit ook wordt bevestigd. Hulde aan de gemeente Rotterdam.”
Voorsorteren op de Wkb
Een deel van de projecten die tussen nu en 2022 worden opgestart valt daarnaast ook in de categorie proefprojecten Wkb. De gekwalificeerde architecten worden gestimuleerd om in proefprojecten voor de bouwtechnische kwaliteitsborging samen te werken met gecertificeerde kwaliteitsborgers. Op die manier sorteren architecten alvast voor op de Wkb (Wet kwaliteitsborging voor het bouwen). Want vanaf 1 januari 2022 valt het bouwtechnische deel van het werk van de gekwalificeerde architecten namelijk onder de Wkb. Na de invoering van de Wkb blijven de gekwalificeerde architecten verantwoordelijk voor een zorgvuldige ruimtelijke inpassing die voldoet aan het bestemmingsplan en de kaders van de Welstandsnota. Samen met de kwaliteitsborger en de bouwer zijn de architecten verantwoordelijk voor de bouwtechnische kwaliteit en het voldoen aan de bouwregelgeving.