Vrijdag 16 juni vond het symposium Vrouwen in Architectuur plaats in het festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand, georganiseerd door AIR en nai010 publishers. Jolijn Valk was een van de panelleden van de sessie die inging op de huidige stand in de architectenbranche.
Terugblik vrouwen in de architectuur
Over het Symposium
Catja Edens gaf een introducerende lezing en ging in op het wegschrijven en vergeten van vrouwen in de geschiedenis door auteurschap en hoe die hiaten doorwerken tot op de dag van vandaag.
Daarna volgde een panelgesprek met onder andere Indira van ’t Klooster, Lidewij Tummers en María Novas Ferradás over de historische context waarin vrouwelijke architecten opereerden, welke uitdagingen daarmee gepaard gingen en hoe bepaalde moeilijkheden vandaag nog steeds voelbaar zijn.
In een tweede panelgesprek werden hedendaagse kwesties voor een meerstemmige architectuursector uitgediept met Setareh Noorani, Lara Schijver, Saskia van Stein en voorzitter van de BNA Jolijn Valk. Na de panels werd het publiek uitgenodigd om kennis, eigen ervaringen en suggesties voor een meer diverse architectuursector met elkaar te delen.
Naar een inclusieve branche
Als BNA hechten we aan een inclusieve en genderdiverse architectenbranche die een afspiegeling is van de samenleving. Met een inclusieve branche bedoelen we dat iedereen zich betrokken en gewaardeerd voelt – niet ondanks maar dankzij de verschillen.
In 2022 is gemeten dat 16% van alle BNA-bureaus een vrouwelijke partner/eigenaar heeft en dat bij BNA-eenmansbureaus 18,7% een vrouw de eigenaar is. Van de grotere BNA bureaus (gelijk of groter dan 20 personen) is 19,3% van de partners/eigenaren vrouw. Ten opzicht van 2019 zijn dit positieve groeiende cijfers toen had 12% van alle BNA bureaus een vrouwelijke partner/eigenaar. Maar er is nog veel te doen voor een gelijke balans in de branche vooral in leidinggevende posities.
Publicatie Vrouwen in architectuur
Tijdens de middag werd de nieuwe publicatie Vrouwen in architectuur gepresenteerd. Deze publicatie geeft ruimte aan onderbelichte stemmen in de architectuur. Dit boek is de eerste verschijning uit een reeks van titels waarmee nai010 publishers poogt de architectuurgeschiedenis inclusiever te maken. De publicatie is hier te bestellen
Meer weten wat de BNA doet voor een inclusievere branche? Neem contact op met Marieke Istha