Toegankelijke gebouwen op de agenda

Vanaf 2019 verzamelt de BNA voorbeelden van gebouwen die in toegankelijkheid uitstijgen boven de minimale Bouwbesluit-eisen. Gebouwen waarbij de architecten en hun opdrachtgevers hun nek hebben uitgestoken door architectuur en toegankelijkheid elkaar te laten versterken, en zo meerwaarde bieden aan visueel, auditief, verstandelijk en fysiek beperkte mensen. Voor hen staan goed toegankelijke gebouwen gelijk aan zelfstandig kunnen meedoen in het maatschappelijk leven. Met deze voorbeeldprojecten wil de BNA-architecten en opdrachtgevers aansporen om voortaan serieus werk te maken van toegankelijkheid.



Architectuur voor Iedereen

Eind 2022 ontving het architectuurcentrum Amsterdam Arcam ondersteuning voor het jaarprogramma van 2023: ‘Architectuur voor Iedereen’ . Met dit programma wil Arcam bijdragen aan een architectuurdebat dat voor iedereen toegankelijk is. De BNA ondersteunt dit programma van harte en nodigt iedereen die betrokken is in het ontwerpproces deel te nemen aan het programma. Arcam start het jaarprogramma met een reeks van winterlezingen. In vijf lezingen worden vijf nieuwe en langverwachte projecten besproken in Amsterdam die als blikvangers de toegang vormen tot een wijk of gebied. Maar hoe toegankelijk zijn deze prominente entreegebouwen voor mensen met een beperking?

Winterlezingen Arcam: Toegang tot Amsterdam

Schrijf de data alvast in je agenda: 31 januari en 7, 14, 21 en 28 februari 2023. Alle lezingen vinden plaats op dinsdagavond in het bijzondere nieuwe, toegankelijke hoofdkantoor van Lieven de Key, ontworpen door Studioninedots, aan de Hoogte Kadijk in Amsterdam Oost. Lees meer over de lezingen.

Arcam bestendigt de kennis, zowel intern als extern, door het opstellen van een Universeler Programma van Eisen (voor curatoren en ontwerpers) en via een online logboek dat verslag doet van bredere kennisontwikkeling op dit thema. Arcam doen dit in samenwerking met makers (New Pack Inclusion Creators en diverse ontwerpers), belangenorganisaties (Kubes, MEE, Bartiméus Fonds) en architectuurinstellingen (BNA, Academie van Bouwkunst).