Vakjury kiest 9 toptalenten voor Next Step Program 2019

Op 14 mei kwam de vakjury van het Next Step Program voor jong architectuurtalent bijeen om de Next Step Ahead Group te kiezen.

Meer dan 40 inzenders hadden zich opgegeven voor deze 3e editie van het Next Step Program, ontwikkeld door BNA en Synchroon. De geselecteerde jonge bureaus mogen de verdere stappen van het Next Step Program doorlopen en dingen mee naar de Next Step Award van €10.000,- en een mogelijke opdracht van Synchroon. De winnaar wordt 14 november 2019 bekendgemaakt.

Jureringscriterium: meerwaarde
De jury van het Next Step Program was verheugd over de kwaliteit en diversiteit van de inzendingen. De jurykeus voor een Next Step Ahead Group van negen genomineerden kwam voort uit de voelbare meerwaarde van de ontwerpen voor gebruikers en bewoners. De shortlist wordt gevormd door Chris Collaris Architects, Woonpioniers, BETA office for architecture and the city, GG-Loop, Overtreders W, Atelier van Berlo, Urban Echoes, Julius Taminiau Architects en studio Nuy van Noort.De inzendingen van deze bureaus zijn een “mooie mix van die de volle breedte van de discipline reflecteert en waarbij het ontwerpplezier ervan afspat terwijl ze ook allen een duidelijk maatschappelijk bewustzijn hebben”, aldus de jury. Juryvoorzitter Do Janne Vermeulen (Team V Architectuur): “De genomineerden steken dan ook echt boven de andere inzendingen uit. Het is heel spannend wat deze bureaus als next step zullen gaan doen.”

De genomineerde Next Steppers blinken bovendien uit in creativiteit en ondernemerschap, stelt de jury, gericht op het creëren van meerwaarde voor leef- en werkomgevingen. Dat doen ze bijvoorbeeld door: een plek te creëren voor co-working en uitwisseling, met een zeer beperkt budget een sociaal zorgcomplex te realiseren, een duurzaam concept voor tiny houses te ontwikkelen, te werken vanuit biophilic design of door te bouwen met 100% geleende materialen.

9 toptalenten

Het publiek kan nader kennismaken met de gekozen bureaus op de Dag van de Jonge Ontwerper op 21 juni 2019 op het Amsterdamse Marineterrein en op www.nextstepprogram.nl.

Vakjury
Naast voorzitter Do Janne Vermeulen bestaat de jury van deze editie van het Next Step Program uit Ingrid van der Heijden (CIVIC Architects en winnaar van de tweede Next Step Award), Hedwig Heinsman (DUS Architects), Nanne de Ru (Powerhouse Company) en Anne van der Zwaag (OBJECT Rotterdam). Ook Fred Schoorl, Mathias Lehner (BNA) en Tobias Verhoeven (Synchroon) zijn als initiatiefnemers betrokken, maar hebben geen stemrecht.

Over Next Step Program
Next Step Program is een initiatief van de BNA (Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus – sinds 1842) en projectontwikkelaar Synchroon. Missie: jonge architectenbureaus die excelleren in zowel ondernemerschap als architectuur de mogelijkheid bieden zich versneld verder te ontwikkelen.