Veiligheid in aanbestedingen en contracten

Veiligheidsbewustzijn wordt vanaf 1 januari 2022 in veel gevallen als verplichting opgenomen in aanbestedingen en contracten in de bouw. Ondertekenaars van de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) hebben dat afgesproken. Deze partijen gaan de Veiligheidsladder hanteren. Daarbij meten zij het veiligheidsbewustzijn van organisaties die opdrachten voor hen uitvoeren.

Het doel van deze maatregel is de veiligheid in de gehele keten te verhogen. Dit betekent dat niet alleen dat hoofdaannemers hiermee rekening moeten houden, maar in de hele keten dient veilgeheidsbewustzijn aantoonbaar te zijn. De maatregel geldt ook voor architecten- en ingenieursdiensten, aangezien deze van grote invloed kunnen zijn op de veiligheid tijdens de bouw, in het onderhoud en in het gebruik door bijvoorbeeld ontwerpkeuzes.

Waarom doen de ondertekenars van de GCVB dit?
In de bouw gebeuren nog steeds veel ernstige ongevallen. Het gedrag van werknemers is een belangrijke factor. Gebrekkige communicatie en afstemming, werk- en tijdsdruk, en niet goed reageren op onverwachte situaties zijn belangrijke oorzaken van ongelukken. Een hoger veiligheidsbewustzijn en een sterke veiligheidscultuur zorgen voor minder ongevallen. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie SZW. Het enkel voldoen aan de wettelijke plicht van het opstellen en uitvoeren van een veiligheids- en gezondheidsplan blijkt niet voldoende om het aantal ongelukken te verlagen. De ondertekenaars van de GCVB zijn er van overtuigd dat veiligheidsbewustzijn in aanbestedingen en contracten leidt tot minder ongevallen op de bouwplaats.

Draagvlak
Het initiatief wordt gedragen door de ondertekenaars van de GCVB, waaronder ProRail, het Rijksvastgoedbedrijf en Rijkswaterstaat en een aantal grote bedrijven uit de bouw- en installatiesector. Verschillende brancheorganisaties en – met name MKB – bedrijven hebben deelgenomen aan een draagvlaktoets. Op basis daarvan zijn maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat kleine bedrijven niet extra nadeel hebben, bijvoorbeeld vanwege hoge kosten. Zo ontstaat een gelijk speelveld voor iedereen.

Wat betekent dit voor u?

De ondertekenaars van de GCVB zullen vanaf 1 januari 2022 de Veiligheidsladder bij inkoop van werken en van adviesdiensten toepassen. Wilt u opdrachten voor hen blijven uitvoeren, dan moet u zich hierop voorbereiden. Wij adviseren om nu al na te denken over wat u vanaf de invoeringsdatum nodig heeft om in aanmerking te komen voor opdrachten binnen uw specialisme/vakgebied. De zwaarte van de bewijslast is namelijk afhankelijk van de omvang van de opdracht en het type werkzaamheden.