De BNA roept de leden van de Eerste en Tweede Kamer met klem op om in de ontstane politieke impasse de uitvoering van het beleid gericht op woningbouw, ruimtelijke ordening en klimaat voort te zetten. De val van het kabinet zorgt voor onzekerheid en onduidelijkheid in de markt waardoor beslissingen worden uitgesteld en opgeschort. Stilstand is achteruitgang en schadelijk voor ons land en zijn inwoners. Architecten en ruimtelijk ontwerpers staan klaar met creatieve oplossingen en ontwerpkracht. De BNA sluit zich daarom aan bij de unieke coalitie van 20 partijen waaronder VNG, MKB-Nederland en Greenpeace, die de urgentie van voortgang op van meerdere maatschappelijke opgaven benadrukt.
Voortgang beleid wonen, ruimtelijke ordening en kwaliteit noodzakelijk!
Woonbeleid, ruimtelijke ordening en kwaliteit
‘Gezien de woningnood en de teruglopende werkvoorraad bij architectenbureaus ten aanzien van woningbouw is het van groot belang dat wonen, ruimtelijke ordening en -kwaliteit een prominente plaats blijven houden op de politieke agenda. Dit mag niet inzakken. De BNA wil daarbij samen met de andere partijen binnen Platform Ontwerp NL en de bouwketen de noodzaak van een duidelijk ruimtelijk beleid in Nederland onder de aandacht blijven brengen. Bij politieke partijen en de diverse Kamerfracties’, aldus Edward Schuurmans, vice-voorzitter BNA.
Herinrichting en verbouwing van Nederland
De permanente dialoog zou wat de BNA betreft moeten gaan over hoe de herinrichting en verbouwing van Nederland kan samengaan met verduurzaming, sociale inclusie, innovatie en volksgezondheid. Schuurmans: ‘Het moet bij de komende verkiezingen niet alleen gaan om hoeveel en hoe snel, maar juist ook over de kwaliteit en betaalbaarheid van wat, voor wie en waar we bouwen.’ Ruimtelijk ontwerpers kunnen mogelijkheden tonen door realistische toekomstbeelden te verbeelden en verbinding te zoeken met alle betrokken partijen. Juist bij de huidige complexe maatschappelijke opgaven zijn ontwerpkracht en multidisciplinaire samenwerking nodig om de gewenste resultaten te bereiken.
Randvoorwaarden voor ruimtelijke kwaliteit
Daarbij is een goedwerkende en ondersteunende branche infrastructuur nodig voor ruimtelijk ontwerpers. Het verdwijnen van het Nederlands Architectuurinstituut in Het Nieuwe Instituut, het stoppen van Architectuur Lokaal en de regelmatig ongezonde aanbestedingscultuur voor ontwerpopdrachten, zijn voorbeelden van het feit dat de randvoorwaarden voor een gezond architectuurklimaat in Nederland de afgelopen decennia zijn aangetast. Het nationale debat over en waardering van ruimtelijk ontwerp moet daarom weer een duidelijke plek krijgen in het beleid: systemisch denken, backcasting en integraliteit, de sturende ondergrond en ontwerpkracht zijn richtinggevend aan de ruimtelijke kwaliteit van het toekomstige Nederland.
Omgevingswet en wet kwaliteitsborging
Daarbij vraagt de BNA ook blijvende politieke aandacht voor de invoering van de nieuwe Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen met beoogde ingangsdatum van 1 januari 2024. Vrees hierbij is dat deze tot extra onduidelijkheden en kostenstijgingen leiden. Regelmatig blijken de gemeenten en de systemen er nog niet klaar voor te zijn en zorgt onvoldoende capaciteit nu al voor vertraging in projecten. De omzetting van bestemmingsplannen naar omgevingsplannen in het DSO kan resulteren in lokale willekeur en soms moeilijk vindbare regels. Blijvende politieke aandacht voor een goede in- en uitvoering van de nieuwe Omgevingswet is daarom essentieel om projecten door te laten gaan en geen extra vertragingen te veroorzaken.
Een nieuwe nota ruimte?
Om te kunnen versnellen zijn bestuurlijke afspraken tussen het Rijk, provincies en gemeenten over de ruimtelijke inpassing van opgaven op het gebied van wonen, bereikbaarheid, energie, economie, landbouw en natuur, zoals voorzien in een mogelijke nieuwe nota ruimte een belangrijke voorwaarde. De BNA roept politieke partijen daarom opnieuw de relevantie van ruimtelijk beleid en een nota ruimte op te nemen in hun verkiezingsprogramma’s. ‘Het opnieuw in het leven roepen van een Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft het nationaal ruimtelijk beleid weer een impuls gegeven. In gesprekken van de BNA met de Minister het afgelopen jaar, heeft Hugo de Jonge ons als ruimtelijk ontwerpers gestimuleerd om de kwaliteit van de architectuur verder te verbeteren. De lijn zoals ingezet met het programma Mooi Nederland moet doorgezet om ons land leefbaar en aantrekkelijk te houden voor bewoners én bedrijven.’ zegt Schuurmans.