'Wij gaan Circulair' helpt ondertekenaars in de praktijk

BNA heeft de ondertekenaars van het Manifest Wij Gaan Circulair gevraagd welke ervaringen zij hebben opgedaan in het eerste half jaar met de circulaire ontwerpprincipes. Ze geven aan dat het hen het meeste helpt bij het ontwerpproces en –discussies binnen hun bureau. Ook heeft het Manifest hen gestimuleerd meer kennis te vergaren en heeft de ondertekening zichtbaar bijgedragen aan de profilering van hun bureau. Het heeft in mindere mate geleid tot meer circulariteit in projecten en is beperkt gebruikt als nuttig handvat voor gesprekken met opdrachtgevers.

‘Wij waren alle langere tijd bezig om circulariteit meer integraal te ontwerpen in onze projecten. Door het manifest hebben we een grote slag kunnen slaan en heeft het ons gestimuleerd om onszelf te positioneren.’, aldus een respondent.

De ervaringen in de praktijk met circulair ontwerpen en bouwen zijn wisselend. Sommige hebben de ondertekening aangegrepen om als bureau flinke stappen te gaan maken op het circulaire vlak, andere waren zelf al langer er actief mee bezig. Een aantal bureaus geeft aan dat het intensief is om opdrachtgevers goed uit te leggen wat de principes inhouden en hen te overtuigen van de langere termijn terugverdieneffecten.

De wil is er bij allen, de praktijk in sommige opzichten nog ingewikkeld. Bureaus geven aan behoefte te hebben aan een toegankelijke databank die inzicht biedt in de circulaire score van materialen en producten. Het onderling delen van ervaringen en kennis, aan meer kennis over hoe de terugverdieneffecten voor opdrachtgevers beter inzichtelijk gemaakt kunnen worden.

Klik hier om meer te weten te komen over het programma circulair ontwerpen en bouwen. Of verdiep je expertise op het gebied van circulariteit met onze masterclass track circulair ontwerpen en bouwen.