“Wij hebben onze intuïtie en passie gevolgd”

Nieuw BNA-lid het Architecten_Lab stelt zich voor

Sinds wanneer zijn jullie architect en hoe lang is jullie bureau actief?
Het Architecten_Lab is formeel gestart op 1 april 2015. Vanuit vier zelfstandigen zijn wij steeds intensiever overgegaan naar samenwerking in één bedrijf. Elkaars kracht zo veel mogelijk te benutten, door elkaar te motiveren in plaats van te beconcurreren,”waarom moeilijk doen, als het samen kan”.

Waarom zijn jullie architect geworden?
Wij hebben onze intuïtie en passie gevolgd.

Wat willen jullie bereiken met jullie ontwerpen?
Onze ontwerpen zijn mensgericht, realistisch en milieubewust. Wij maken plannen om projecten te realiseren, projecten waar mensen en de maatschappij bij gebaat zijn. Die geen energie verspillen, maar zoveel mogelijk kansen benutten. Onze drijfveer is om voor elke opgave te zoeken naar wat er toe doet!

Waar ligt jullie ambitie? Hoe ziet jullie bureau er over vijf jaar uit?
Onze ambities liggen in onze onderzoekende houding. Voor deze werkwijze zijn we steeds zoekende naar specifieke kennis die bijdraagt aan het vinden van de beste oplossing. Deze kennis kan ook steeds meer liggen in disciplines die tot voor kort nooit aan architectuur gekoppeld waren. Het mag duidelijk zijn dat de groei van architecten_Lab niet besloten ligt in een hogere omzet, maar een schaalvergroting in opdrachten, die een hoge mate van intelligente oplossingen vraagt.

Waarmee onderscheiden jullie je van andere architectenbureaus?
De start van het Architecten_Lab is vrij natuurlijk verlopen. Onze naam illustreert nadrukkelijk onze zoekende attitude en heeft bewust geen koppeling met ons als persoon. Onze open houding het nauwkeurig zoeken naar de juiste oplossing in samenwerking met anderen overstijgt ons als individu. Hierdoor onderscheiden wij ons ook in een breed profiel in het portfolio. Van visies en ontwerpvraagstukken tot en met bouwkundige uitwerking en oplevering. Van renovatie tot en met nieuwbouw, van interieuropgaven tot en met openbare ruimte en zelfs advies voor civieltechnische (kunst)werken. Samenhang is daarbij dat in onze opvatting een kwalitatief ruimtelijk ontwerp geen ‘kunstzinnige uitspatting’ is maar tot stand komt door het delen van kennis en vaardigheden.

Wat is voor jullie de meerwaarde van architecten in het bouwproces?
Gevoel voor integraal vormgegeven oplossingen. Wij zien toegevoegde waarde in de architect als regisseur van het ontwerptraject. Dat betekent dat we de vindingrijkheid niet alleen toepassen op de esthetische aspecten. Slimme oplossingen ontstaan door bundelen van kennis uit onze samenwerking en de expertise uit ons netwerk. De regisseur die met de kennis van betrokken adviseurs en opdrachtgever kan komen tot de beste oplossing, voor een specifieke opgave. Als beheerder van het BIM-model zijn wij middels VR niet alleen in staat om de ruimtelijke kwaliteit goed te kunnen bewaken, ook onnodige bouwkundige faalkosten kunnen daardoor worden voorkomen.

Waarom zijn jullie lid van de BNA geworden, wat verwachten jullie van het lidmaatschap?
Ons vakgebied is te complex om alleen te ‘acteren’. Samenwerken betekent bij ons kruisbestuiving, verbinden en verbeteren. We zijn gestart als vier architecten die elkaar de spiegel voor houden. Vanuit deze gedachte is het voor ons nu waardevol, reflectie vanuit de beroepsgroep te vinden. Door meer delen van kennis en ervaring willen wij de discussie aangaan, voor de toekomst van ons vak. In de tijd van ‘deeleconomie’ wordt er echter binnen de beroepsgroep nog zeer verschillend gedacht over deze opvatting. Als start van het lidmaatschap van de BNA willen wij graag de kans benutten om de mogelijkheden voor uitwisseling met collega’s te onderzoeken.