Woningbouwalliantie positief over woningbouwimpuls kabinet - nu doorpakken!

In de Rijksbegroting zijn diverse maatregelen bekendgemaakt die moeten bijdragen aan het oplossen van het oplopende woningtekort. De Woningbouwalliantie, waarin ook de BNA actief is, verwelkomt het pakket als een eerste stap in het aanjagen van de bouw van betaalbare en toekomstbestendige woningen. In plaats van ‘gebouwd geld’ moet ‘gebouwd geluk’ voorop staan, in het belang van deze en de volgende generaties gebruikers, stelt BNA-directeur Fred Schoorl. “Als ‘doorbouwen’ geen ‘anders bouwen’ wordt, dan wordt investeren desinvesteren.’

Duurzaam, klimaatadaptief en circulair

De BNA bepleitte samen met de Woningbouwalliantie bij Kamerleden en kabinet miljarden vrij te maken om in de bouw van betaalbare en duurzame huizen te investeren. Zo kan de naderende economische crisis deels worden bezworen, en er kan een inhaalslag worden gemaakt met het terugdringen van het immense woningtekort van meer dan 330.000 woningen. Schoorl: “En tegelijk kunnen we zo een impuls geven aan ons woon- en leefklimaat. Nieuwbouw moet echt duurzaam en klimaatadaptief zijn, en er zal een concrete slag moeten worden gemaakt in circulaire woningbouw, simpelweg omdat de grondstoffen opraken.”

De Woningbouwalliantie is ook positief op het ‘klaarzetten’ van een Nationaal Garantiefonds voor de woningbouw, het verder naar voren halen en verhogen van de Woningbouwimpuls en de toezegging om de bouw van 150.000 sociale huurwoningen te versnellen. Ook de toegezegde vrijstellingsgrens voor de stikstofdepositie tijdens de bouw van woningen draagt bij aan het vlottrekken van een groot aantal woningbouwplannen. In de begroting is bovendien extra geld beschikbaar gesteld voor zogenoemde flexpools met deskundigen die gemeenten helpen om de woningbouwplannen te versnellen. Schoorl: “Al met al bieden deze impulsen ons de kans om een inhaalslag te maken met het Klimaatakkoord.”