Omzet architectenbureaus groeit in 2017

Blijkt uit cijfers van het CBS

5 maart 2018

De omzet van architectenbureaus steeg in het vierde kwartaal van 2017 met 3,9% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Op jaarbasis steeg de omzet met 7,3%. Na vijf jaar van afnemende omzetten stijgt de omzet nu voor het vierde opeenvolgende jaar. Door de jarenlange dalingen ligt het niveau van de omzet nog wel ver onder het niveau van 2008. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Stijging tarieven verwacht ondanks voorziene omzetdaling
Pers saldo verwacht 9% van de architecten een afname van de omzet in het eerste kwartaal. Daarmee zijn de verwachtingen van de omzet verslechterd ten opzichte van het vorige kwartaal. Ook ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar is er sprake van een verslechtering. Dit weerhoudt bureaus er echter niet van hun tarieven te verhogen. Per saldo voorziet 40% prijsstijgingen. Dat is fors meer dan in het voorgaande kwartaal en het eerste kwartaal van 2017.

Toename personeelssterkte
Per saldo verwacht 29% van de bureaus een toename van de personeelssterkte. Daarmee zijn de verwachtingen voor de personeelssterkte stabiel positief. Per saldo voorziet 10% een verbetering van het economisch klimaat.

Aantal faillissementen daalt sterk
In het vierde kwartaal van 2017 is het aantal uitgesproken faillissementen ten opzichte van het derde kwartaal met 40 procent gedaald. Op jaarbasis bedraagt de daling van het aantal faillissementen bijna 30%.

Gestaag herstel
BNA directeur Fred Schoorl: “De CBS-cijfers ondersteunen het beeld dat bureaus zich gestaag herstellen na de crisis. Er zijn echter nog duidelijke verschillen tussen bureaus, regio’s en marktsegmenten. De concurrentie blijft groot en bureaus moeten investeren om voorop te lopen en bij te blijven in energieneutraal en circulair ontwerpen en bouwen en met de laatste technologische ontwikkelingen. Die investeringen zijn een enorme opgave voor deze branche. Hopelijk lukt het om vanuit creatieve kracht toekomstbestendig te worden.”

Bron: CBS Kwartaal monitor zakelijke dienstverlening (kwartaal 4, 2017, pagina 5)

 

Algemeen: Laatste BNA nieuws

do 22 mrt 2018

BNA Live 2018: Groningen

  • Type: overig
  • Locatie: De Zwarte Hond
  • Organisatie: BNA
  • Onderwerp: BNA BNA Netwerken
BNA Live 2018: Groningen

do 22 mrt 2018

BNA Live 2018: Enschede

  • Type: overig
  • Locatie: IAA architecten, Enschede
  • Organisatie: BNA
  • Onderwerp: BNA BNA Netwerken
BNA Live 2018: Enschede

Nieuws / 15 mrt, 2018

Onderhandelingsresultaat over loonontwikkeling 2018-2019

Op donderdag 8 maart 2018 heeft de cao-delegatie van de BNA een onderhandelingsresultaat bereikt over de loonontwikkeling 2018-2019. Deze loonontwikkeling was bij het afsluiten van de cao 2017-2019 (die afloopt op 28 februari 2019) afhankelijk

Onderhandelingsresultaat over loonontwikkeling 2018-2019

Nieuws / 13 mrt, 2018

Jonge bureaus: van start-up naar scale-up

De creatieve industrie floreert, start-ups schieten overal de grond uit en tal van incubators en accelerators proberen de meest innovatieve ideeën tot een succes te maken. Ook de bouwsector groeit, waarvan ook startende architectenbureaus kunnen profiteren.

Jonge bureaus: van start-up naar scale-up

Nieuws / 12 mrt, 2018

Wijziging aanlevering gegevens Pensioenfonds

Het Pensioenfonds voor de Architectenbureaus heeft de uitvoering van de pensioenregeling per 1 januari 2018 uitbesteed aan pensioenuitvoerder APG. Hierdoor is het aanleverproces veranderd. Graag informeert het Pensioenfonds nogmaals over de wijzigingen. Van voorschotnota naar

Wijziging aanlevering gegevens Pensioenfonds

Nieuws / 07 mrt, 2018

Update functiehandboek architectenbureaus

Het handboek functie-indeling architectenbureaus is geüpdatet. Met het functiehandboek worden functies gewogen en qua indeling en salariëring aan elkaar gerelateerd. Het functiehandboek is onderdeel van de cao. Waarom een update? De laatste grote bijstelling van het functiehandboek

Update functiehandboek architectenbureaus

Inloggen op BNA

(Sluiten)