Ondernemen

FuturA ontwerpgids

Het FuturA project is één van de projecten die vanuit NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, binnen het topsectorenbeleid voor de creatieve industrie tot stand is gekomen. Door middel van promotie onderzoek en Living Lab bijeenkomsten met het Consortium worden haalbare business modellen ontwikkeld die betrekking hebben op de toekomstige dienstverlening van de architect.

Woonhuis Schijf, inzending Beste Gebouw van het Jaar 2018

‘Als architecten nóg bewustere keuzes gaan maken op bedrijfsmatig vlak, bouwen ze een sterkere positie op voor hun bureau. Dan hebben hun slimme oplossingen, gebruiksvriendelijke, esthetische ontwerpen en duurzame gebouwen een nóg grotere positieve impact voor opdrachtgevers en de samenleving’ aldus Marina Bos de Vos, onderzoeker aan het Design for Values Institute aan de TU Delft.

Ontwerpen van waarden is een complex creatieproces dat meerdere waardedimensies omvat. Veel van deze waarden blijven vaak impliciet of abstract, wat kan leiden tot miscommunicatie en suboptimale afstemming tussen partijen. Het FuturA project is mede bedoeld om ontwerpers de kennis en hulpmiddelen aan te bieden uiteenlopende, wederzijds afhankelijke en continu evoluerende waarden integreren om anderen te helpen en om op een zinvolle manier bij te dragen aan waarden voor de samenleving.

Bekijk hieronder de video over waarde conflicten: bedrijfsmodellen van creatieve professionals

Blauwdruk projectwaarde model: waardeconflicten in projecten identificeren en beheren
Project Value Modelling helpt om als bureau met je opdrachtgever en andere betrokken partijen te bespreken hoe waarden in ontwerpprojecten kunnen worden gecreëerd en vastgelegd. Voor een bepaald project worden waardegerelateerde vragen beantwoord die, stap voor stap, een overzicht genereren van belangrijke relaties, spanningen en kansen. Hiermee kun je als bureau weloverwogen beslissingen nemen over projectselectie, contractonderhandelingen en samenwerkingen.

Credits: Delft Design for Values Institute, Marina Bos-De Vos, Thijs Asselbergs, John Heintz, Frido Smulders, Nick Sturkenboom en Marc de Kool
Visuals: Moniek van Adrichem (www.megamoniek.nl)