Boekpresentatie Licht Verdicht

11 mei 2017

Start: 11 mei 2017 tot 11 mei 2017

Licht Verdicht – Grensverleggende ideeën  voor optoppen in de  binnenstad van Rotterdam

Wonen in het hart van de stad, midden in de stedelijke ‘vibe’, is weer in. Dat betekent dat steden voor een uitdagende verdichtingsopgave staan. Zo ook Rotterdam. In Licht Verdicht, een onderzoek naar verdichten door optoppen, keken zeven multidisciplinaire ontwerpteams hoe zij de Rotterdamse binnenstad letterlijk naar grotere hoogte kunnen brengen.

Het boek laat zien hoe we nieuwe ruimte kunnen creëren bovenop de oude reuzen die er al staan. Vernieuwing zonder sloop: het kan – met wat doorzettingsvermogen – tot mooie dingen leiden. Zoals Hans Ibelings in zijn beschouwing schrijft: Licht Verdicht is een pleidooi om niet de weg van de minste weerstand te kiezen en waar mogelijk voort te bouwen op wat er al is.

Het boek is op 11 mei 2017 gepresenteerd tijdens een feestelijke bijeenkomst  in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam.

In een kort maar krachtig programma bespraken Fred Schoorl (directeur BNA) en Patrick van der Klooster (directeur AIR) het belang van verdichting van de Rotterdamse binnenstad, en vertelde Marc Ibelings (Ibelings van Tilburg Architecten) over het begin van de ontwerpstudie.

Daarna belichtte Hans Ibelings, als auteur betrokken bij de publicatie, via Skype de open houding waarmee Rotterdam steeds weer experimenten aangaat en daarmee zorgt voor een bijzonder architectuurklimaat.

De ontwerpteams lichtten in korte presentaties hun plannen toe, en tot slot werd er over de betekenis van de studie gedebatteerd met: Patrick van der Klooster, Arjen Knoester (senior stedenbouwkundige binnenstad gemeente Rotterdam), Marc Ibelings, Michelle Corbeau (ontwikkelaar bij AM), Harm Tilman (hoofdredacteur De Architect) en Han Michel (voorzitter commissie voor Welstand en Monumenten Rotterdam).

De publicatie is een gezamenlijk initiatief van BNA Onderzoek, Ibelings van Tilburg Architecten, Gemeente Rotterdam, NLingenieurs, Manhave Vastgoed, AM BV en de Maarsen Groep

 

 

Gerelateerd aan dit onderwerp

Inloggen op BNA

(Sluiten)