Ontwerpstudie ‘Licht verdicht’ afgerond

De eerste resultaten zijn in kleine kring gepresenteerd

6 december 2016

De gemeente Rotterdam heeft voor de komende periode het doel gesteld meer woningen toe te voegen aan het centrum van de stad. BNA Onderzoek heeft op verzoek hier een ontwerpstudie voor opgetuigd: Licht verdicht. Gekeken is hoe op een kwalitatieve en duurzame manier met de ruimte kan worden omgegaan. Op 24 november jl. zijn de resultaten gepresenteerd en de uitkomsten zijn verrassend, inspirerend en praktisch te vertalen naar concrete plannen.

De afgelopen vijf maanden onderzochten zeven multidisciplinaire ontwerpteams kansen voor licht optoppen in het centrum van Rotterdam. Inspiratie was de Karel Doorman van Ibelings van Tilburg architecten. Uit vooronderzoek bleek dat veel van de naoorlogse gebouwen in Rotterdam centrum draagconstructies hebben die het mogelijk maken om bovenop het bestaande gebouw functies toevoegen, ookwel optoppen genoemd. Bijkomend voordeel is dat hierdoor de karakteristieke naoorlogse bebouwing kan blijven bestaan. Er is in deze studie is gekeken naar drie concrete plekken in de stad die dienden als proeftuin en testcase.

Resultaat is dat naast markante torens, er tuinen en openbare functies boven maaiveld het zijn bedacht. Daarbij zijn er tijdelijke woonvormen voor de moderne stedeling getoond en ontstaan er door middel van verdichting nieuwe ‘hotspots’ in de stad. Deze eerste resultaten zijn in kleine kring gepresenteerd aan: Astrid Sanson (directeur Binnenstad en Stedelijke Kwaliteit gemeente Rotterdam), Maartje Luisman (bestuur BNA), NLingenieurs en de eigenaren van de drie gebouwen die als proeftuin dienden (Manhave Vastgoed, AM en de Maarsen Groep).

De deelnemers en projectpartners werken de komende maanden toe naar een publicatie. Deze wordt in het voorjaar gepresenteerd in het kader van een openbaar debat. Houd de agenda in de gaten voor de datum.

Lees meer over de ontwerpstudie

Algemeen: Laatste BNA nieuws

vr 03 aug 2018

JOIN the PRIDE

  • Type: overig
  • Locatie: Pension Homeland, Amsterdam
  • Organisatie: BNA
JOIN the PRIDE

Nieuws / 19 jul, 2018

Doe mee met jouw idee tijdens BNA Architectendag 2018

Wat mag volgens jou echt niet ontbreken tijdens de BNA Architectendag? Heb je een suggestie voor een spreker, onderwerp, workshop of activiteit? Of misschien ben je zelf zo’n spreker met een sterk en bevlogen verhaal?

Doe mee met jouw idee tijdens BNA Architectendag 2018

Nieuws / 17 jul, 2018

Joost Ector, bedankt voor de 7 fijne jaren!

“Vanaf vandaag moeten we zijn prikkelende meningen over de staat van het architectenvak weer volgen via zijn columns”, twittert BNA-voorzitter Nathalie de Vries. Zeven aaneengesloten jaren heeft Joost Ector in het BNA-bestuur gezeten en op

Joost Ector, bedankt voor de 7 fijne jaren!

Nieuws / 17 jul, 2018

Exclusieve rondleiding door Beste Gebouwen 2018

Als afsluiting van BNA Beste Gebouw van het Jaar 2018 organiseerden we in samenwerking met mediapartner De Volkskrant twee exclusieve rondleidingen in Arnhem. De eerste rondleiding vond plaats in hét Beste Gebouw van 2018: Het

Exclusieve rondleiding door Beste Gebouwen 2018

Nieuws / 17 jul, 2018

Bouwsector en overheid tekenen intentieverklaring voor verdere digitalisering

In Delft tekende op 9 juli de bouwsector samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een intentieverklaring. Daarin staat dat de sector een Nationaal Digitaliserings- & Informatiseringprogramma opstelt met sectorbrede afspraken over uitwisseling,

Bouwsector en overheid tekenen intentieverklaring voor verdere digitalisering

Inloggen op BNA

(Sluiten)