Open for business

Project specifieke waarde toe-eigening door architectenbureaus

20 juni 2018

Op dinsdag 19 juni jl. promoveerde Marina Bos-de Vos cum laude aan de TU Delft op haar proefschrift ‘Open for business’ over hoe architectenbureaus waarde toe-eigenen in projecten. De promotie is onderdeel van het FuturA onderzoek, een samenwerking van de TU Delft, Radboud Universiteit, BNA en consortiumpartners.

Architecten & opdrachtgevers
Vanuit 40 interviews met architecten en opdrachtgevers van 24 recent afgeronde projecten en observaties tijdens 17 strategiesessies bij verschillende architectenbureaus, zijn de waarde toe-eigeningsstrategieën van architectenbureaus bestudeerd.

Professionele en financiële waarden
Hieruit blijkt dat veel architectenbureaus proberen hun traditionele rol te behouden of proactief nieuwe rollen op zich nemen in samenwerking met andere partijen. Hierbij worden ze uitgedaagd om bedrijfsmodellen te ontwikkelen die niet alleen financieel rendabel zijn, maar ook voldoening geven op professioneel vlak.

Waarde toe-eigening in projecten
In aanvulling op de bestaande literatuur rondom bedrijfsmodellen en waarde toe-eigening, die veelal gefocust is op het bereiken van winst op het niveau van de hele organisatie, geeft dit onderzoek inzicht in hoe architectenbureaus verschillende waarden toe-eigenen in de projecten waarbij ze betrokken zijn, waarbij reputatie, werkplezier, ontwikkeling en financiën in balans zijn.

De FuturA ontwerpgids

FuturA ontwerpgids
De op het onderzoek gebaseerde ontwerpgids voor waarde toe-eigening helpt bureaus om hun inbreng in projecten bewuster af te wegen en te managen. Deze brengt op een gestructureerde wijze de onderlinge relaties tussen doelen, expertise en risico’s in beeld.  Bureaus kunnen zo de gewenste of toebedeelde professionele rol in een project bediscussiëren en verfijnen om te komen tot een rendabel bedrijfsmodel dat past bij de eigen professionele doelen en identiteit.

Nieuwe vragen
De betrokken hoogleraren hadden lof voor het onderzoek. Tegelijk wierpen zij ook nieuwe vragen op voor de toekomst. Welke strategie leidt tot welke uitkomsten? Hoe zorg je voor een duidelijke bureaustrategie, die per project kan worden aangepast? Hoe verhoudt ondernemerschap zich tot de ethiek en het publieke belang van het architectenvak? Wat zijn de effecten van digitalisering en online platforms voor bureaus? En wat is de invloed hiervan op de architectuur?

Meer weten?
Proefschrift ‘Open for Business’
Futura ontwerpgids 
FuturA website
Business Bootcamp voor architecten

 

 

 

Algemeen: Laatste BNA nieuws

di 13 nov 2018

Leiderschap in projecten

  • Type: training
  • Locatie: Diverse locaties in het land
  • Organisatie: BNA Academie
  • Onderwerp: Projectmanagement
Leiderschap in projecten

Nieuws / 13 nov, 2018

Werkgeversbijeenkomst over cao inzet van de BNA

De huidige cao loopt tot en met 28 februari 2019. Begin 2019 starten daarom de onderhandelingen over een nieuwe cao. De BNA wil de nieuwe cao zo vormgeven dat deze bureaus faciliteert en zij goed kunnen

Werkgeversbijeenkomst over cao inzet van de BNA

Nieuws / 29 okt, 2018

Doe mee aan de BNA Conjunctuurmeting najaar 2018!

Het gaat weer beter in de branche. We hebben weer wat kleur op de wangen. Voor bureaus is het goed te weten wat de verwachtingen zijn voor komend jaar. De BNA nodigt alle leden uit om deel te

Doe mee aan de BNA Conjunctuurmeting najaar 2018!

Nieuws / 17 okt, 2018

Nieuwe medewerker? Meld deze op tijd aan bij het pensioenfonds

Het aantal nieuwe medewerkers bij bureaus groeit de afgelopen jaren. Medewerkers van architectenbureaus bouwen pensioen op bij Pensioenfonds voor de Architectenbureaus. Sinds 1 januari 2018 leveren bureaus gegevens voor je pensioenadministratie aan via het Selfservice Werkgevers

Nieuwe medewerker? Meld deze op tijd aan bij het pensioenfonds

Nieuws / 03 okt, 2018

Meer circulaire projecten en ambitieuze opdrachtgevers nodig

Architecten hebben meer circulaire projecten en ambitieuze opdrachtgevers nodig om samen de circulaire architectuur en bouw te ontwikkelen. Bij deze gezamenlijke zoektocht is het delen van ervaringen met andere bureaus en alle spelers uit de bouwketen

Meer circulaire projecten en ambitieuze opdrachtgevers nodig

Inloggen op BNA

(Sluiten)