Open for business

Project specifieke waarde toe-eigening door architectenbureaus

20 juni 2018

Op dinsdag 19 juni jl. promoveerde Marina Bos-de Vos cum laude aan de TU Delft op haar proefschrift ‘Open for business’ over hoe architectenbureaus waarde toe-eigenen in projecten. De promotie is onderdeel van het FuturA onderzoek, een samenwerking van de TU Delft, Radboud Universiteit, BNA en consortiumpartners.

Architecten & opdrachtgevers
Vanuit 40 interviews met architecten en opdrachtgevers van 24 recent afgeronde projecten en observaties tijdens 17 strategiesessies bij verschillende architectenbureaus, zijn de waarde toe-eigeningsstrategieën van architectenbureaus bestudeerd.

Professionele en financiële waarden
Hieruit blijkt dat veel architectenbureaus proberen hun traditionele rol te behouden of proactief nieuwe rollen op zich nemen in samenwerking met andere partijen. Hierbij worden ze uitgedaagd om bedrijfsmodellen te ontwikkelen die niet alleen financieel rendabel zijn, maar ook voldoening geven op professioneel vlak.

Waarde toe-eigening in projecten
In aanvulling op de bestaande literatuur rondom bedrijfsmodellen en waarde toe-eigening, die veelal gefocust is op het bereiken van winst op het niveau van de hele organisatie, geeft dit onderzoek inzicht in hoe architectenbureaus verschillende waarden toe-eigenen in de projecten waarbij ze betrokken zijn, waarbij reputatie, werkplezier, ontwikkeling en financiën in balans zijn.

De FuturA ontwerpgids

FuturA ontwerpgids
De op het onderzoek gebaseerde ontwerpgids voor waarde toe-eigening helpt bureaus om hun inbreng in projecten bewuster af te wegen en te managen. Deze brengt op een gestructureerde wijze de onderlinge relaties tussen doelen, expertise en risico’s in beeld.  Bureaus kunnen zo de gewenste of toebedeelde professionele rol in een project bediscussiëren en verfijnen om te komen tot een rendabel bedrijfsmodel dat past bij de eigen professionele doelen en identiteit.

Nieuwe vragen
De betrokken hoogleraren hadden lof voor het onderzoek. Tegelijk wierpen zij ook nieuwe vragen op voor de toekomst. Welke strategie leidt tot welke uitkomsten? Hoe zorg je voor een duidelijke bureaustrategie, die per project kan worden aangepast? Hoe verhoudt ondernemerschap zich tot de ethiek en het publieke belang van het architectenvak? Wat zijn de effecten van digitalisering en online platforms voor bureaus? En wat is de invloed hiervan op de architectuur?

Meer weten?
Proefschrift ‘Open for Business’
Futura ontwerpgids 
FuturA website
Business Bootcamp voor architecten

 

 

 

Algemeen: Laatste BNA nieuws

di 21 mei 2019

Partner worden

  • Type: cursus
  • Locatie: Amsterdam (ntb)
  • Organisatie: BNA Academie
  • Onderwerp: ONDERNEMEN
Partner worden

di 21 mei 2019

Debat Smart Cities of Domme Steden

  • Type: overig
  • Locatie: OBA Oosterdok, auditorium, Oosterdokskade 143 Amsterdam
  • Organisatie: Academie van Bouwkunst ism Architectuurcentrum Amsterdam
  • Onderwerp: Technologische ontwikkeling
Debat Smart Cities of Domme Steden

Nieuws / 18 apr, 2019

Akkoord cao architectenbranche 2019-2021

Begin april is de ledenraadpleging afgerond en op 17 april hebben alle cao-partijen (BNA, FNV, CNV, de Unie) definitief ingestemd met de nieuwe cao 2019-2021 voor de architectenbranche. Voor de cao wordt bij het ministerie

Akkoord cao architectenbranche 2019-2021

Nieuws / 26 mrt, 2019

Ledenraadpleging onderhandelingsresultaat cao 2019-2021

Op donderdag 14 maart 2019 hebben de cao delegaties van de BNA en de vakbonden een cao onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe tweejarige cao. BNA bureaus hebben hierover een mail ontvangen met een toelichting. De

Ledenraadpleging onderhandelingsresultaat cao 2019-2021

Nieuws / 20 mrt, 2019

Doe mee aan de BNA Conjunctuurmeting voorjaar 2019

Doe mee aan de Conjunctuurmeting voorjaar 2019 met verdiepende vragen over actuele onderwerpen en vul de online vragenlijst in! Alle BNA bureaus ontvangen hiervoor een uitnodiging van onderzoeksbureau Panteia, dat het marktonderzoek voor de BNA verzorgt. Inzicht

Doe mee aan de BNA Conjunctuurmeting voorjaar 2019

Nieuws / 06 mrt, 2019

Gezocht: pensioenbestuurder namens werkgevers

In verband met het aflopen van de termijn van de huidige voorzitter namens werkgevers zoekt de BNA een geschikte kandidaat pensioenbestuurder voor het Pensioenfonds voor de Architectenbureaus. Het gaat bij voorkeur om een kandidaat met

Gezocht: pensioenbestuurder namens werkgevers

Inloggen op BNA

(Sluiten)