Open for business

Project specifieke waarde toe-eigening door architectenbureaus

20 juni 2018

Op dinsdag 19 juni jl. promoveerde Marina Bos-de Vos cum laude aan de TU Delft op haar proefschrift ‘Open for business’ over hoe architectenbureaus waarde toe-eigenen in projecten. De promotie is onderdeel van het FuturA onderzoek, een samenwerking van de TU Delft, Radboud Universiteit, BNA en consortiumpartners.

Architecten & opdrachtgevers
Vanuit 40 interviews met architecten en opdrachtgevers van 24 recent afgeronde projecten en observaties tijdens 17 strategiesessies bij verschillende architectenbureaus, zijn de waarde toe-eigeningsstrategieën van architectenbureaus bestudeerd.

Professionele en financiële waarden
Hieruit blijkt dat veel architectenbureaus proberen hun traditionele rol te behouden of proactief nieuwe rollen op zich nemen in samenwerking met andere partijen. Hierbij worden ze uitgedaagd om bedrijfsmodellen te ontwikkelen die niet alleen financieel rendabel zijn, maar ook voldoening geven op professioneel vlak.

Waarde toe-eigening in projecten
In aanvulling op de bestaande literatuur rondom bedrijfsmodellen en waarde toe-eigening, die veelal gefocust is op het bereiken van winst op het niveau van de hele organisatie, geeft dit onderzoek inzicht in hoe architectenbureaus verschillende waarden toe-eigenen in de projecten waarbij ze betrokken zijn, waarbij reputatie, werkplezier, ontwikkeling en financiën in balans zijn.

De FuturA ontwerpgids

FuturA ontwerpgids
De op het onderzoek gebaseerde ontwerpgids voor waarde toe-eigening helpt bureaus om hun inbreng in projecten bewuster af te wegen en te managen. Deze brengt op een gestructureerde wijze de onderlinge relaties tussen doelen, expertise en risico’s in beeld.  Bureaus kunnen zo de gewenste of toebedeelde professionele rol in een project bediscussiëren en verfijnen om te komen tot een rendabel bedrijfsmodel dat past bij de eigen professionele doelen en identiteit.

Nieuwe vragen
De betrokken hoogleraren hadden lof voor het onderzoek. Tegelijk wierpen zij ook nieuwe vragen op voor de toekomst. Welke strategie leidt tot welke uitkomsten? Hoe zorg je voor een duidelijke bureaustrategie, die per project kan worden aangepast? Hoe verhoudt ondernemerschap zich tot de ethiek en het publieke belang van het architectenvak? Wat zijn de effecten van digitalisering en online platforms voor bureaus? En wat is de invloed hiervan op de architectuur?

Meer weten?
Proefschrift ‘Open for Business’
Futura ontwerpgids 
FuturA website
Business Bootcamp voor architecten

 

 

 

Algemeen: Laatste BNA nieuws

vr 03 aug 2018

JOIN the PRIDE

  • Type: overig
  • Locatie: Pension Homeland, Amsterdam
  • Organisatie: BNA
JOIN the PRIDE

Nieuws / 13 jul, 2018

Overheid en bouwketen moeten samen voortouw nemen in circulair bouwen

Architecten, ingenieurs, bouwers en installateurs zien een  belangrijke rol voor de overheid, als grootste opdrachtgever in de gebouwde omgeving,  bij het ontwikkelen van een circulaire bouweconomie. De partners in de bouwketen zien volop mogelijkheden voor de

Overheid en bouwketen moeten samen voortouw nemen in circulair bouwen

Nieuws / 03 jul, 2018

Architectenbureaus spelen eigen ‘WK voetbal’

Terwijl in Rusland het WK voetbal voor landenteams wordt gespeeld gingen afgelopen weekend in Rotterdam architectenbureaus de strijd aan voor de Archicup 2018. Na twee zeer spannende halve finales en de finale trok OMA aan

Architectenbureaus spelen eigen ‘WK voetbal’

Nieuws / 03 jul, 2018

Vergelijk jezelf met andere architectenbureaus

BNA bureaus kunnen opnieuw meedoen aan de BNA Benchmark Jaarcijfers 2017. Welke omzet, kosten en resultaten werden er behaald in 2017? In hoeverre komt het herstel van de markt terug in de jaarcijfers? Hoe groot

Vergelijk jezelf met andere architectenbureaus

Inloggen op BNA

(Sluiten)