BNA 1967 – 1992: Slopen is geen (bouw)kunst

Op de Dag van de Architectuur in 1987 kreeg Joop van Stigt uit handen van minister Nijpels de BNA-Kubus. Met deze prijs toonde de vakgemeenschap zijn waardering voor het baanbrekende werk van Joop van Stigt, en zijn bureau, op het terrein van renovatie en herbestemming. Toen al de bouwopgave van vandaag en morgen, en nu nog steeds.

Nog geen twintig jaar eerder was Amsterdam het toneel van de Nieuwmarktrellen, waar actievoerders en buurtbewoners zich verzetten tegen sloop en grootschalige nieuwbouw in de binnenstad. Het waren de roerige jaren zestig en zeventig. Gezag en autoriteit, op politiek, maatschappelijk maar ook vakinhoudelijk vlak, kwamen ter discussie. In de stedenbouw en de architectuur niet uitgezonderd. “Slopen is geen (bouw)kunst” verscheen er in grote witte letters op een muur van de Academie van Bouwkunst. Het staat er nog steeds.

Treffend is dat Joop van Stigt en andere op dit terrein actieve architecten juist op basis van hun vakmanschap opnieuw autoriteit en gezag weten op te bouwen. Maatschappelijk betrokken en met oog voor de kwaliteit van het bestaande zetten ze hun bouwkundige kennis, praktijkervaring en verbeeldingskracht in om waardevolle stedelijke weefsels en gebouwen te behouden en nieuw leven in te blazen.

In de Nieuwmarktbuurtperikelen verdween het plan voor de nieuwbouw van een BNA-bureau annex architectuurcentrum aan het Waterlooplein van tafel. Het kan geen toeval zijn dat Joop van Stigt, toen de gemoederen weer waren bedaard, tekende voor de renovatie van het grachtenpand waar de BNA was gehuisvest.

Vele renovatie- en herbestemmingsprojecten zouden volgen. Het vakmanschap van de architect was ook nodig voor de nieuwe bouwopgave.

Algemeen: Laatste BNA nieuws

wo 12 dec 2018

Verbouw en transformatie

  • Type: cursus
  • Locatie: Amsterdam (ntb)
  • Organisatie: BNA Academie
  • Onderwerp: REGELGEVING
Verbouw en transformatie

Inloggen op BNA

(Sluiten)