BNA 1917 – 1942: Een bres in het bakstenen plafond

In 1940 wordt Margaret Kropholler lid van de BNA. Toch is ze al sinds 1915 actief als zelfstandig  architect. Ze is de eerste vrouwelijke architect die de praktijk uitoefent. Al vroeg is de zakelijk partner van Jan F. Staal met wie ze in 1936 ook trouwt. Pas na zijn dood wordt ze BNA-lid, veelzeggend over de toenmalige beroepspraktijk voor vrouwen staat ze op de ledenlijst als wed. M. Staal – Kropholler. Op die ledenlijst staan tot in de jaren 50 nauwelijks vrouwelijke architecten. Pas in de jaren 60 begint hun aantal langzaam maar gestaag te groeien. In 2017 is inmiddels 40% van de in het architectenregister nieuw ingeschreven architecten een vrouw.

Margaret Kropholler houdt zich alleen met woningbouw bezig. Woningbouw, in die tijd vindt men – Margaret Kropholler zelf incluis – bij uitstek het domein van de vrouwelijke architect. Ze werkt aanvankelijk aan villa’s en een paar grote woningbouwprojecten, net als de villa’s in de stijl van de Amsterdamse School. Daarvan maakt ze, zoals toen gebruikelijk,  alleen de gevels. Maar dat zijn dan ook gevels. Toch hecht Margaret Kropholler groot belang aan de kwaliteit en bruikbaarheid van de woningprogramma’s en -plattegronden. Ze ziet het als haar taak om woonwensen te inventariseren en in architectuur de vertalen. Om daaraan bij te dragen is ze onder meer actief in de Nationale Huishoudraad.

In 1963 wordt als haar laatste project het Louise Wenthuis gebouwd, een woongebouw voor alleenstaande vrouwen en mannen. In haar werk is de Amsterdamse School is dan geëvolueerd tot  het idioom van de Nieuwe Zakelijkheid, met in het materiaalgebruik een zweem van traditionalisme. Het Louise Wenthuis is een uitzondering. Margaret Kropholler maakt veel woningbouwplannen voor de wederopbouw, maar ze zijn nauwelijks gerealiseerd. Zelf vindt ze dat het haar als vrouwelijke architect niet gemakkelijk wordt gemaakt.

Het zal een kwart eeuw vergen voor vrouwelijke architecten min of meer ingeburgerd zijn in de branche. En nog eens vijfentwintig jaar voor we vrouwen tegenkomen als rijksbouwmeester,  hoogleraar, BNA-directeur en BNA-voorzitter.

Algemeen: Laatste BNA nieuws

wo 23 mei 2018

Biobased Ontwerpen & Bouwen

  • Type: cursus
  • Locatie: Midden van het land (ntb)
  • Organisatie: BNA Academie
  • Onderwerp: Duurzaamheid Duurzame ontwikkeling Vakmanschap
Biobased Ontwerpen & Bouwen

Inloggen op BNA

(Sluiten)