BNA 1842 – 1862: Van ambachtsbaas tot architect

Leden van het eerste uur

De loopbaan van Johan Metzelaar weerspiegelt de ontwikkeling van de Maatschappij tot Bevordering der Bouwkunst in de eerste jaren van haar bestaan. Johan Metzelaar begon als leerling-timmerman, werd ambachtsbaas en werkte zich op tot architect. Zijn zoon Willem volgde de opleiding tot architect aan de polytechnische school in Delft. Daarmee werden binnen een generatie een van de idealen van de Maatschappij tot Bevordering der Bouwkunst vervuld, een adequate opleiding tot architect.

De bouwkunst zou niet langer voortkomen uit de praktisch arbeid van ambachtslieden, maar het resultaat zijn van het werk van gespecialiseerde ontwerpers. In hun werk zouden – dankzij het creatieve vermogen van de architect – ambacht, kunst en wetenschap bijeenkomen. De bouwkunst moest gestoeld zijn op esthetische principes verworven uit de architectuurhistorie en architectuurtheorie èn op gedegen bouwtechnische kennis.

De Maatschappij ontwikkelde denkbeelden over de bouwkunst en over de gewenste rol en positie van de architect. Belangrijkste instrumenten daarbij waren prijsvragen, publicaties en discussies. Johan Metzelaar was een actief lid. Hij wist zich persoonlijk te ontwikkelen tot architect in de lijn van de idealen van de MBB. Als jonge architect kon hij zich door een prijsvraagbekroning manifesteren als talentvol en bekwaam. Hij leverde zijn bijdrage aan het debat.

Metzelaar is als architect bekend door zijn justitiële gebouwen, zoals de koepelgevangenissen en de Inrichting Veenhuizen. Zijn zoon volgde hem op.

Algemeen: Laatste BNA nieuws

do 01 jun 2017

Masterclass Hout deel II: Houthoogbouw

  • Type: masterclass
  • Locatie: Amsterdam (onder voorbehoud)
  • Organisatie: BNA Academie
  • Onderwerp: Specials
Masterclass Hout deel II: Houthoogbouw

di 06 jun 2017

Projectmanagement voor architecten

  • Type: cursus
  • Locatie: Rotterdam (ntb)
  • Organisatie: BNA Academie
  • Onderwerp: management Persoonlijke vaardigheden
Projectmanagement voor architecten

Inloggen op BNA

(Sluiten)