Over het aanwijzen van de beste Next Stepper

Gastblog Next Step Program-juryvoorzitter Do Janne Vermeulen

18 juni 2018

In mei ging ik met de vakjury van het Next Step Program langs bij negen bureaus die de Next Step Ahead Group vormden. Zij onderscheidden zich van de andere 50 Next Steppers die hadden ingezonden voor deze tweede editie van het programma, dat BNA en Synchroon zijn gestart om ontwikkelruimte te geven aan jong talent in de architectuur. De deelnemers hadden zich gekwalificeerd voor het programma met een eigen gerealiseerd project, en in de afgelopen maanden konden zij zich presenteren op de Building Holland en tijdens een debat op de TU Delft. Maar in deze fase van het programma ging het natuurlijk om de Next Step voor de bureaus: wat is hun visie op hun vak en op de markt hoe zien zij hun vak en hoe zetten zij hun professionele Next Step.

Met die criteria in ons achterhoofd toerden Nanne de Ru, Joost Baks, Hedwig Heinsman en ikzelf, samen met Mathias Lehner van de BNA en Tobias Verhoeven van Synchroon een lange dag door het land – in en uit de bus – om de negen bureaus te bezoeken.

Waar maken deze jonge architecten zich druk over? Kiezen ze voor een sterke focus of  juist verbreding van hun werkveld? Willen ze snel opschalen of kiezen ze voor een niche-aanpak? En maken ze in het verlengde daarvan de juiste keuzes in – pak ‘m beet – programmering, vormgeving, proces, professionalisering, innovatie en duurzaamheid?

De beste bureaus doen dit ieder met hun eigen focus en blijven zichzelf en hun omstandigheden bevragen. Zij staan open om een volgende stap in het diepe te zetten en maken duidelijk waar zij voor staan. De beste bureaus lieten dit zien door een extreem goede voorbereiding waarbij hun visie ook over de bühne kwam. Die focus lag breed:
– duurzaamheid door materiaalgebruik, ver doorgevoerd en vanuit een werkplaats ontworpen;
– gebouwen als publieke ruimte;
– een optimaal georganiseerd proces voor het beste ontwerp;
– het ontwerpen van programma om de stad te activeren voorafgaand aan het ontwerpen van een gebouw;
– innovatie in detail.

Kenmerkend was dat bijna iedereen zichzelf introduceerde als bureau dat in de crisistijd is opgezet. Zij zijn gestart toen ze hard moesten zoeken naar werk, zich creatief opstellen als eigen opdrachtgever of initiatiefnemer. Velen beaamden dat ze nu in veel betere economische omstandigheden terecht waren gekomen. En dat voelt voor alle bureaus als een luxe. Het biedt de mogelijkheid wensen en eisen ten aanzien van werk op te stellen en richting te geven. Toch staken juist de bureaus die dit niet zagen als een gemakkelijkere voortzetting van hetzelfde proces boven de rest uit. Het gevaar tijdens de huidige bouwwoede, en dat geldt voor ons allemaal, is dat we gemakzuchtig worden. Juist nu er veel en snel gebouwd wordt, moeten we onszelf de juiste vragen blijven stellen en dieper durven graven. Anders zetten we haastig gebouwen neer waar we later spijt van krijgen. Deze Next Steppers doen dat met verve. Zij blijven kritisch ondernemend en ondervragend. Of dat genoeg zal zijn, kunnen ze met deze next step bewijzen.

In de bus terug naar Amsterdam kozen we een groep van 4 finalisten: Werkstatt, studio Prototype, Civic architects en IWT. Op 5 juli is de uitreiking van het Next Step Program en zal één bureau met de Next Step Award naar huis gaan: 10.000 euro en een bouwopdracht van Synchroon – een dubbele impuls voor hun next step!

Uitreiking bijwonen op 5 juli (avond) in Kino in Rotterdam

aanmelden

Algemeen: Laatste BNA nieuws

wo 27 mrt 2019

Brandveilig Ontwerpen

  • Type: cursus
  • Locatie: Amsterdam (ntb)
  • Organisatie: BNA | Academie
  • Onderwerp: BNA Academie REGELGEVING
Brandveilig Ontwerpen

Nieuws / 26 mrt, 2019

Leve de architectuur, vier de verschillen!

We zien allemaal dat naast wetenschap, journalistiek en kunsten ineens ook architectuur de laatste tijd onder vuur ligt in het maatschappelijke en politieke debat. Met name in de verkiezingscampagne en in tendentieuze berichtgeving over de

Leve de architectuur, vier de verschillen!

Nieuws / 26 mrt, 2019

Ledenraadpleging onderhandelingsresultaat cao 2019-2021

Op donderdag 14 maart 2019 hebben de cao delegaties van de BNA en de vakbonden een cao onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe tweejarige cao. BNA bureaus hebben hierover een mail ontvangen met een toelichting. De

Ledenraadpleging onderhandelingsresultaat cao 2019-2021

Nieuws / 25 mrt, 2019

Video met uitleg pensioenregeling in het Engels

Het Pensioenfonds voor de Architectenbureaus krijgt meer en meer vragen van buitenlandse medewerkers over de pensioenregeling in de architectenbranche. Om antwoord te geven op deze vragen heeft het pensioenfonds een Engelstalige video gemaakt. Deze buitenlandse medewerkers werken hier

Video met uitleg pensioenregeling in het Engels

Nieuws / 20 mrt, 2019

Doe mee aan de BNA Conjunctuurmeting voorjaar 2019

Doe mee aan de Conjunctuurmeting voorjaar 2019 met verdiepende vragen over actuele onderwerpen en vul de online vragenlijst in! Alle BNA bureaus ontvangen hiervoor een uitnodiging van onderzoeksbureau Panteia, dat het marktonderzoek voor de BNA verzorgt. Inzicht

Doe mee aan de BNA Conjunctuurmeting voorjaar 2019

Inloggen op BNA

(Sluiten)