Techblog Wessel van Beerendonk: Robots and Rockets

Baanbrekend

Op 31 maart 2017 lanceerde SpaceX een gebruikte raket voor de tweede keer de ruimte in. Wat voorheen onmogelijk werd geacht is gelukt, mede mogelijk gemaakt door een knap staaltje techniek: Supersonic Retro Propulsion. Als mensheid zetten we, mede dankzij dit type waanzinnige technologische innovaties, de eerste stappen naar het koloniseren van Mars.

Wanneer we in retroperspectief naar de bouwsector kijken, volgen dergelijke baanbrekende innovaties zich veel minder snel op. Tijdens de renaissance kreeg de bouwketen zijn lineaire karakter zoals we dat tot op de dag van vandaag kennen, een proces met een harde scheiding tussen ontwerp en realisatie. Aan het begin van de twintigste eeuw vond er een gigantische industrialisatie en schaalvergroting plaats, mede door de innovaties in seriële massaproductie. Vanaf de jaren negentig konden architecten, door software uit de animatiesector, eenvoudig de meest complexe vormen ontwerpen.

Veranderingen

Om ons heen veranderen industrieën razendsnel door ontwikkelingen in robotica, artificial intelligence, nanotechnologie, quantum computing, biotechnologie, Internet of Things, 3D-printing en autonome voertuigen. Dit exponentiële karakter is in de bouwsector vrijwel afwezig. Het lukt ons, ondanks de vrije toegang tot kennis en technologie, nog steeds niet om dergelijke innovaties succesvol in te zetten.

Deze discrepantie was voor ons aanleiding voor het starten van een nieuw type architectenbureau: Studio RAP. Doel: vernieuwende complexe ontwerpen voor gebouwen leveren plus de engineering en productie ervan. Voor de productie maken we gebruik van zes- en zeven-assige industriële robotarmen: machines die furore maakten in de automotive-industrie maar die ook buitengewoon geschikt blijken om architectuur mee te maken. Door in de vroege ontwerpfase gebruik te maken van geavanceerde ontwerpsoftware en deze te koppelen aan robotproductie, opent zich een compleet nieuwe wereld van mogelijkheden. Mede door deze machines is complexiteit in de bouwsector nu geen issue meer en zal de architectuur er – wat ons betreft – compleet anders uit komen te zien.

Nieuwe architectuur

Om uiteindelijk de grotere maatschappelijke uitdagingen aan te pakken moeten wij onze bouwsector compleet anders inrichten. Te beginnen met het ombuigen van de 1-dimensionale keten naar een digitaal integraal bouwproces. De sector komt hiermee in beweging en biedt daarmee ruimte aan ontwerpende partijen om zichzelf opnieuw te positioneren en te definiëren. Een nieuwe architect met een andere skill-set die meer controle heeft over proces én resultaat, die de nieuwste ontwikkelingen in andere sectoren succesvol vertaalt naar de gebouwde omgeving.

We hebben als creatieve ingenieurs de capaciteit om de huidige bouwkolom om te vormen. Om van een traag, vervuilend, conservatief en single-use Spoetnik te evolueren naar een high tech, herbruikbare raket. De bouw als draagraket voor een maatschappij waarin gezond wonen en werken bereikbaar is voor iedereen.

 

Algemeen: Laatste BNA nieuws

di 24 okt 2017

BNA Compact #6 – Samenwerken

  • Type: netwerkbijeenkomst
  • Locatie: Erasmuslaan 5, Utrecht
  • Onderwerp: BNA Netwerken
BNA Compact #6 – Samenwerken

do 26 okt 2017

Exploring Circular Architecture

  • Locatie: Natlab, Kastanjelaan 500 Eindhoven
  • Organisatie: CIRCO ism BNA
  • Onderwerp: BNA Netwerken Duurzame ontwikkeling
Exploring Circular Architecture

Nieuws / 19 okt, 2017

Techblog Mark van der Net: De toekomst van onze steden is virtueel

De digitale revolutie gaat ervan uit het leven te kunnen vatten in data en het met algoritmes constant te innoveren. Het maakt eigenlijk weinig uit of deze aanname juist is: het heeft een onmiskenbare impact

Techblog Mark van der Net: De toekomst van onze steden is virtueel

Nieuws / 16 okt, 2017

Mening gevraagd: hoe gaat het met de conjunctuur?

Deze week start de BNA conjunctuurmeting najaar 2017. Daarin vragen we naar jouw mening over: de cao-loonontwikkeling in 2018-2019; visie op de economische conjunctuur; de reparatie van het derde WW-jaar; innovatie, diversiteit en inspiratiebronnen. Wat zijn

Mening gevraagd: hoe gaat het met de conjunctuur?

Nieuws / 16 okt, 2017

Wijze pensioenaangifte verandert per 2018

Vanaf 1 januari 2018 verandert de manier waarop werkgevers in de architectenbranche gegevens aanleveren bij het Architecten pensioenfonds. Ook de manier waarop de premies worden geïnd, wijzigt vanaf deze datum. Dit komt door de overstap van Syntrus-Achmea

Wijze pensioenaangifte verandert per 2018

Nieuws / 12 okt, 2017

Architectenbranche bouwt graag mee aan vertrouwen

“Het is een Heel Holland Pakt Wat-akkoord geworden: verantwoord, geen ideologische hoogstandjes, voor iedereen wat en een paar slimme, pragmatische doorbraken”, aldus BNA-directeur Fred Schoorl. Voor de creatieve ondernemers is de balans positief, voor een verbeterd architectuurklimaat is

Architectenbranche bouwt graag mee aan vertrouwen

Inloggen op BNA

(Sluiten)